Концерт за КиМ у Херцег Новом

Поделите:

Солидарност са српским народом на Косову и Метохији. Бећковић: Ћирилица неће пропасти ако је негујемо

У оквиру добротворног концерта одржаног протеклог викенда у Херцег Новом на древној Канли кули, продато је 1.600 улазница, а сва прикупљена средства уплаћена су за обнову храмова Драганац и Бањска на Космету.

Вече су отворили хорови „Свети Сава“ из Херцег Новог и „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице, под диригентском палицом Петра Ракића. Потом су наступили „Косовски божури“, Слободан Тркуља, Комнен Вуковић, Стефан Радоњић, Милица Ристичевић, КУД „Илија Кишић“ из Зеленике, Даница Црногорчевић и академик Матија Бећковић.

Свечаност је завршена бакљадом и заједничком песмом публике и учесника. Све њих, и добру намеру да се помогне обнова двају храмова, благословили су отац Макарије и архимандрит Иларион, игуман манастира Драганац који је поручио – „Гледајући вас, знам да смо једно!“

– Народ на Канли кули је показао заједничку бригу о Косову и Метохији – рекао је Матија Бећковић. – Никада нисам видео оволико величанствену хуманитарну акцију. Ћирилица неће пропасти ако је ми не напустимо, неће то урадити ни Руси ни Бугари ни Белоруси и толики народи, а има их више који пишу ћирилицом. Ако бисмо ћирилицу изгубили, изгубили бисмо сами себе.

Развијене заставе и благослови братства

ОБНОВА СВЕТИЊА

Према речима Слободана Тркуље, први овакав концерт организован је у Херцег Новом као помоћ обнови Манастира Светих архангела код Призрена, а сада су се стекли услови за још једну акцију.

– Херцег Нови никада није престајао да на различите начине помаже наш народ и обнову светиња на Космету – рекао је Тркуља, захваљујући донаторима.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here