Косово и Метохија: Шта ће Срби добити од Харадинаја?

Поделите:

Институционална криза на самопроглашеном Косову је окончана – Српски посланици, њих девет са Српске листе и један из Самосталне либералне странке, подржали су Рамуша Харадинаја, председника Aлијансе за будућност Косова, да преузме фунцију премијера.
Да ли ће Харадинај, некадашњи вођа терористичке ОВК за регион Метохијске котлине, узвратити Србима тако што ће, упркос предизборним негирањима Заједнице српских општина, ставити потпис на њен статут?

Хоће ли Харадинај, некадашњи хашки оптуженик и човек са српске потернице, помоћи повратак бар некога од 200.000 прогнаних Срба?

Да ли ће имати снаге и жеље да затвори осумњичене за ратне злочине, међу којима и рођеног брата Даута Харадинаја, ратног и партијског друга Фатмира Љимаја, претпостављеног команданта терористичке ОВК Хашима Тачија и, минимум, још двадесетак „ветерана“ злочина над Србима?

Српска заједница очекује да Харадинај на личном и примеру сопствене породице докаже да је враћена узурпирана и отета имовина у власништву Срба, Српске православне цркве и државе Србије.

Да ли ће Харадинај одустати од обећања да ће силом заузети север Косова и у општинама Зубин Поток, Северна Митровица, Звечан и Лепосавић успоставити власт институција система самопроглашеног Косова.

Хоће ли избор Харадинаја помоћи Србима да бар о светим данима и задушницама прислуже свеће у светињама и на гробљима, да албанске власти дозволе употребу ћириличног писма?

Срби су „пресекли“ политичку агонију Aлбанаца, али српски функционери и народ и даље сматрају да је Харадинај – злочинац. То у својим иступима нико не крије.

Један део српских аналитичара са Космета сматра да би избор за премијера самопроглашеног Косова могао помоћи Харадинају да избегне „руку правде“.

Остаје питање и какав ће бити састав преговарачких тимова и у којој ће делегацији бити српски представници из самопроглашеног Косова након уласка у Владу у Приштини.

– Однос Србије не само према Рамушу Харадинају, већ и према свим другима који су починили ратне злочине неће се мењати. Несумњиво да правосудни органи имају обавезу и одговорност да учине све што је могуће да их доведу пред лице правде и да потерница остане на снази – поручује Марко Ђурић, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Игор Симић, задужен у Српској листи за сарадњу са медијима, наводи да „није важно којим лонцем се гаси пожар“, објашњавајући улазак Српске листе у нову Владу самопроглашеног Косова.

Харадинај је наследио Хашима Тачија на врху политичке пирамиде у Приштини – али, да ли то значи и промену политике некада оличене у терористичкој ОВК?

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here