„Косово је срце Србије“ од политичког слогана до независности и тешке борбе

Поделите:

„Косово је срце Србије“ је фраза која се често употребљава као политички слоган. Фраза је највероватније настала после или можда и током говора на Газиместану који је одржао Слободан Милошевић на Газиместану 1989. приликом обележавања 600. годишњице Косовске битке.
После Милошевића сви су почели да користе слоган Косово је срце Србије.
Слоган се данас користи као израз противљења косовској независности. Редовно иде заједно са слоганима „Косово је Србија” и „Не дамо Косово”, а понекад и са отворено шовинистичким „Убиј, закољи, да Шиптар не постоји”.
Срби су се одувек борили за Косово само некада са Турцима а данас са Албанцима.
Некада су за КиМ падали јунаци попут кнеза Лазара, Милоша Обилића, а после тога су их 1999. године наследили јунаци са Кошара који су се борили против надмоћније ОВК и страних плаћеника.

Проблем Албанаца и Срба са Косова много је дубок, а Србија је пропустила много боље прилике да сачува своје срце у грудима.

У договору са западним силама, Скупштина Косова је 17. фебруара 2008. једногласно прогласила независност Косова, са свих 109 присутних посланика, док је 11 српских посланика бојкотовало гласање. Ту одлуку је Влада Србије још исте вечери прогласила противправним актом, и од тада србијанска дипломатија интензивно ради противу косовске независности.

2013. године потписан је Бриселски споразум, Србија и званични Београд се грчевито боре да се формира ЗСО, као гарант опстанка Срба на Косову, битка против признања тзв. Репбулике Косово води се на свим пољима. Успела је Србија да осујети улазак Косова у Унеско, као и да јој КФОР врати ваздушни простор над Косовом, али одредбу из Резолуције 1244 о повратску Војске Србије на Косово више нико и не спомиње.
И дан данас траје битка за Косово и Метохију.

 

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here