Кривична пријава због спорне плоче у Јасеновцу

Поделите:

Хрватска организација „Радничка фронта“ поднела је кривичне пријаве Општинском државном тужилаштву у Сиску против Ивана Фришчића, председника удружења хрватских добровољаца Града Загреба и Дамира Маркуша, заменика градоначелника града Кутине, због постављања спомен-плоче у Јасеновцу, на којој се налази исписан усташки поклич „За дом спремни“.

У образложењу кривичне пријаве се наводи да постоје сви елементи кривичног дела које се односи на подстицање насиља и мржње.

Организација „Радничка фронта“ наглашава да поздрав „За дом спремни“ јавност асоцира примарно на поздрав коришћен у војсци НДХ, Независне Државе Хрватске, која је своје уставноправне темеље засновала на неравноправности држављана с обзиром на етничку припадност, што је резултирало доношењем расних закона на основу којих су легално убијани хрватски држављани, припадници нехрватских етничких заједница.

Коришћење поздрава „За дом спремни“ од извесних војних формација за време ратног сукоба у деведесетим годинама прошлог века већ тада је била аномалија, односно евоцирање поздрава коришћеног у Независној Држави Хрватској, наводи се у кривичној пријави „Радничке фронте“.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here