КУСТУРИЦА: Филмом влада „батина Холивуда“

Поделите:

Прослављени режисер Емир Кустурица рекао је да свјетским филмом влада „батина Холивуда“, те да је садашњост преусмјерена на ријалитије и вулгарност живота, која је политичко оруђе и преусмјерава пажњу на нешто што не треба.

„Све се врти као у шибицарењу, у којем се једна куглица држи у руци и врти, а гдје је она, то нико не зна. Па кад онај који је врти погријеши, онда каже није била овдје, него ондје“, рекао је Кустурица.

Он истиче да се филмови више не праве из филозофских, књижевних, умјетничких углова, него у збрканој форми, како би завршили на фестивалима, а не у биоскопима, који више не представљају храмове умјетности. Кустурица је оцијенио да је парадокс да у свијету никада није било оволико добрих аутора, а никада мање простора у тој тржишној трци, која је постављена као нешто што је неравноправно.

„У Америци сада има пет аутора који су направили фантастичне филмове, али не могу да издрже притисак или ту стијешњеност у коју је упао свјетски филм, управо због батине Холивуда која влада“, рекао је Кустурица за „Вечерње новости“.

На питање зашто на филму више нема побуне, Кустурица је оцијенио да стварност људе гура у изолацију, те оцијенио да је Холивуд потврдио идеју да је човјек немоћан.

Он је навео да су амерички предсједник Роналд Реган и британски премијер Маргарет Тачер утицали на то да филмови не смију да говоре о ономе што брине човјека, да не смију да глорификују побуну, поготово послије Вијетнамског рата и таласа филмова, који су са критичком дистанцом говорили о том времену.

„Они су створили идеју да је човјек беспомоћан и то је и сам Холивуд потврдио. Једноставно, човјек више не подразумијева егзистенцијални статус као јунак филма, егзистенцијално становиште, историјску перспективу, политички однос према нечему што се дешава. Тај предмет пажње је данас, заправо, обична видео-игрица, а никако мислећи фактор“, рекао је Кустурица.

Он је оцијенио да је томе највише допринијела информатичка револуција, која је била погубна за многе људе, као и најновија дигитализација, која говори о томе да ће они који се не буду дигитализовали сто одсто и на свјетској сцени не побиједе у вјештачкој интелигенцији, изгубити битку са савременим свијетом.

„Данас нема `новог таласа`, зато што су промијењени животни услови. Данас се телефоном може снимити филм“, рекао је Кустурица.

Наводећи да филмове данас не наручују редитељи, Кустурица каже да је језик филма пресушио и да се они заснивају на бизарним причама, или на заплетима, никако на форми.

РТРС
Поделите:

2 COMMENTS

 1. kako nema novog talasa kad svaki film koji napravi čovek mlađi od 25 godina je novi talas…..
  makar bio napravljen telefonom i postavljen na YouTube i trajao samo 5 minuta to je ipak nečiji trud i rad..
  nebi ja baš potcenjivao digitalnu umetnost i mlade talente u tome……
  sad ti je androiddorf isto što i Kustendorf što je nekad bio……
  svako hoće da bude popularan i da ga milioni posmatraju..
  to je valda i poenta umetnosti..
  da bude viđena pa nekom se svidi a nekom ne.

 2. Данас се телефоном може снимити филм

  па што га не направе
  него се вуку по кафићима за пилетину
  плачу над несрећном судбином филмаџија
  и праве анти-српске филмове, не би ли се омастили о мало гламура

  да је памети па да свако преподне направе по један филм
  па би од 365 барем 2 ваљала

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here