Лекари код Младића тек крајем октобра

Поделите:

Браниоци генерала Ратка Младића договарају се са Хашким трибуналом око доласка српских лекара специјалиста. Породица није знала да је недавно прележао упалу плућа

УКОЛИКО Хашки трибунал то дозволи, двоје српских лекара специјалиста могло би да прегледа притвореног генерала Ратка Младића најраније у другој половини октобра. Тај захтев Младићеве одбране сада је у процедури, а како из његовог тима наводе: „Хаг не даје баш лако такве дозволе“. Руски лекари су својевремено две године чекали да им се одобри да прегледају Младића у притвору.

Генералов син Дарко Младић каже нам да су браниоци у сталном контакту са судом, како би се одредио датум посете лекара, а с обзиром на све формалности, најреалније је да се то догоди тек за месец дана.

На радни пут у Схевенинген сада се спремају кардиохирург др Велибор Ристић из Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ и неуропсихијатар др Горица Ђокић из Клиничког центра Србије.

Према нашим информацијама, Влада Србије би требало да изда гаранцију да се тешко болесни Младић пребаци у Београд на болничко лечење. С обзиром на досадашњу праксу, Трибунал у Хагу ће ту гаранцију вероватно узимати у обзир тек кад лекари заврше преглед.

Дарко Младић нам каже да се сваки дан чује телефоном са оцем:

– Он се не жали, јер је такав, никад неће рећи да му је лоше. Међутим, кад га посетимо видимо да није добро. Добили смо део лекарске документације из које се види да је недавно имао упалу плућа, а ми за то нисмо ни знали. Такође, притисак му је исувише често превисок. Тражили смо да нам хитно доставе и снимке главе и срца, које нисмо добили, јер у Трибуналу кажу да су у болници, а не код њих.

Првостепена пресуда Ратку Младићу пред судом у Хагу најављена је за новембар.

ПОСЕТЕ

МЛАДИЋА у притвору свакодневно обилази адвокат Дан Иветић, који живи у Хагу. Пре две недеље из посете се вратила супруга Боса, која је неколико дана имала дозволу да посећује мужа. Углавном, како нам каже Дарко, труде се да му увек неко буде при руци за све што треба.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here