Лепоте Србије: Прелепа места наше земље за која нисте веровали да постоје

Поделите:

Лазарев кањон

Лазарев кањон, налази се на неких десетак километара од Бора. То је најдубљи и најдужи кањон источне Србије. Због стрмости својих стеновитих литица, ни дан данас није у потпуности испитан. Овај кањон је веома познат по многобројним пећинама и јамама.

Дужине је до 9 километара и висине између 300 и 500 метара. Усечен је у кречњачки масив планине Јужни Кучај, и кроз њега протиче истоимена река. За време Турака он је био једно од најзначајнијих склоништа хомољских хајдука. Улазак у овај кањон за хајдуке је значио спас, јер се Турци никада нису усуђивали да их следе.

лепоте србије

Легенда каже да су, после битке на Марици 1371. године, коњаници кнеза Лазара дошли у овај крај, задржавши се ту одређено време, одакле потиче и име реке и кањона.

Водопад Врело

Река Врело се налази на десној обали Дрине, код  Перућца, у близини Бајине Баште Бајине Баште и припада Националном парку Тара. Важи за једну од најкраћих река у Европи. Ток реке је дугачак онолико колико година има дана (тачно 365 м), па се због дужине свога тока зове и „Река Година“

лепоте србије

Водопад реке „Врело“ привлачи огроман број туриста, нарочито у време Дринске регате. Изнад саме речице налази се истоимени ресторан са предивном терасом. Река је на неколико места премошћена дрвеним терасама на које су постављени столови. Већина баштенских столова је уз сам водопад.

Стопића пећина

Ова пећина је једна од најзнаменитијих у Србији. Налази се на свероисточној страни палнине Златибор. Стопића пећина је речна пећина, јер кроз њу протиче Трнавски поток. Пећину чини пет целина: Светла дворана, Тамна дворана, Велика сала са кадама, Канал са кадама и Речни канал. Оно по чему се њена лепота истиче јесу бигрене каде, које се својом величином и дубином (неке и до седам метара) издвајају од других у Србији.

лепоте србије
Фото:STC Zlatibor

У Речном каналу постоји вир, испод кога настаје бигрени тобоган, који прелази у бигрене каскаде, између којих су бигрене каде и „џиновски лонци“. Вода се слива низ каскаде, стварајући слапове, при малим водама, док се при већим водама формира јединствен водопад, чија је висина 9,44 m. Од заглушујућег хука воде не може се чути саговорник. Као са неба сручује се запенушана водена маса, од капљица трепери ваздух, а са мокрих зидова, бије хладноћа а посетиоца обузима језа у мрклом мраку ове пећине. Упркос јези, водопад је назван „Извор живота“.

Велики Крш

Она се налази 10 км од Бора. Ова планине се с правим разлогом називају Алпима Србије. У питању стеновите планине које нису карактеристичне за нашу земљу. Велики крш није висока планина, али је то заиста крш који је ретко виђен и свакако је велики, највиши у Србији, а по неким елементима и шире.

лепоте србије

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here