Лесковачки ајвар путује у Америку, домаће велетрговине га не желе

Поделите:

Овогодишњи род паприке на југу Србије изузетно је добар, и на неким парцелама биће и 50 тона по хектару. Повртари у лесковачком крају већ су почели да испоручују паприку произвођачима ајвара. Потражња за овим производом је изузетно велика, тако да ће се лесковачки ајвар први пут појавити и на америчком тржишту.

На једној парцели осушени кукуруз, а на другој паприке у изобиљу. Братислав Пешић из села Власе код Лесковца почео је са бербом паприке пре неколико дана. Род је, каже, одличан, квалитет још бољи, али је цена ниска.

„Род је квалитетан и паприка је квалитетна. Тако да су ове године добри и род и принос“, каже Братислав.

Стана Пешић наводи да су се добро организовали за брање, једни другима помажу, преноси РТС.

Паприка је култура по којој се препознаје и која је врло значајна за лесковачки крај. Ове године је у Јабланичком округу засађено 2.100 хектара, а принос је на нивоу прошлогодишњег.

„На оним парцелама где је примењивана пуна агротехника са правовременим наводњавањем заштитом и прехраном, приноси ће достизати негде и до 50 тона по хектару“, каже Далибор Цветановић, директор ПСС Лесковац.

Интересантно је да се, за разлику од парадајза или купуса, паприка не извози. Све количине пласирају се на домаћем тржишту. На кванташкој пијаци у Лесковцу понуда је задовољавајућа, али је потражња мала. Цена је од 30 до 50 динара за килограм.

И док ће лесковачке домаћице тек почети да праве зимницу, чланови удружења Лесковачки ајвар већ су кренули са производњом. Потражња је ове године много већа него што је била пре 12 месеци.

„Квалитет ове године је изузетно добар, проценат суве материје у паприци је изузетан и ајвар изгледа прелепо“, каже Гордана Петровић из удружења Лесковачки ајвар.

Од јесени ће се лесковачки ајвар први пут наћи и на тржишту Сједињених Америчких Држава, а у Удружењу су зачуђени што ниједна домаћа велетрговина није заинтересована за њихов брендирани производ.

Поделите:

6 COMMENTS

 1. Jedna vest u Srbiji,pod ustaskom okupacijom…
  Pa ponudite ustasama,Agrokoru,sta,ne moze ,Podravka se siri Srbijom…pustite Srbe u Americi,ajvar im je protiv nostalgije…gde je srbijanski Univerexport,koji se kurci da je DOMACI Gde je Zlatiborac,gde je zdrava hrana,Delta…
  Cude se???
  Srbijoooo

 2. Ајвар да би ваљао мора да је скуп, а то овде не може да се прода. „Бакина тајна“ од 1000 дин/кг свеједно не ваља, морало би још скупље.

 3. – Како се зове мешанац Пироћанца и хоботнице?
  – Не знате? Не зна ми ја .. ал што бере папрИкеее !!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here