Линта: „Колинда увредила стотине хиљада српских жртава“

Поделите:

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта критиковао је став хрватске председнице да поздрав „За дом спремни“ није усташки већ „стари хрватски поздрав“.
Он је навео даје том изјавом Колинда Грабар Китаровић увредила стотине хиљада српских жртава који су убијени у НДХ, њихове потомке и читав српски народ.

– Хрватска председница игнорише истраживања озбиљних хрватских историчара који су недвосмислено утврдили да поздрав ‘За дом спремни’ није стари хрватски поздрав већ је настао почетком тридесетих година прошлог века у оквиру усташке организације која је основана 1929. године у Италији. Од априла 1941. године ‘За дом спремни’ се користи као службени поздрав злогласне НДХ која је извршила геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима – напоменуо је Линта.
Он је у саопштењу навео да је својом изјавом Колинда Грабар Китаровић „по зна који пут увредила стотине хиљада српских жртава који су убијени у НДХ, њихове потомке и читав српски народ“.

Према речима Линте, сасвим је јасно да хрватска председница води рачуна о чињеници да научна истраживања у Хрватској показују да је већина Хрвата против забране усташког поздрава „За дом спремни“, као и да већина њих сматра да је злочиначка НДХ темељ данашње Хрватске.

Линта истиче да је Колинда Грабар Китаровић за време свог мандата доста пута својим изјавама и понашањем „отворено показала да активно ради на рехабилитацији злочиначке усташке идеологије и НДХ“.

Он је подсетио да се хрватска председница током прошлогодишње посете Канади сликала са усташком заставом изјављујући да у томе не види ништа спорно, изјавила је да обожава да слуша проусташког певача Марка Перковића Томпсона, редовно одлази у Блајбург где полаже цвеће убијеним усташама на спомен плочу на којој се налази усташка шаховница, одликовала је Николу Штедула, челника проусташког хрватског покрета чиме је званично изедначила антифашистички и усташки покрет.

Линта указује да председница Хрватске није осудила ни мису за усташке генерале и злочинце на којој војни викар 3. гардијске бригаде слави усташтво, да „не чује“ на фудбалским утакмицама на којима игра Хрватска када навијачи узвикују усташки поздрав „За дом спремни“, противи се уклањању усташке спомен плоче у Јасеновцу и низа сличних плоча широм Хрватске, као и да није осудила паљење српског листа „Новости“ у Загребу.

Поделите:

2 COMMENTS

  1. Ta „gospođa“ (uslovno rečeno), je glupača, ali ona misli da je eto, kao „cool“ što je predsednica i povlađuje porivima ustašije čak i tamo gde su se mlađi naraštaji počeli evropeizirati i civilizovati na evropski način ostavljajući iza sebe učenje o ustaštvu svojih dedova i očeva, jer ustaštvo se napaja iz Vatikana a Vatkan nije (prava) Evropa mada ima svoje pipke duboko svuda po većem delu Evrope!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here