Линта: „Никад није било теже бити Србин у Далмацији!“

Поделите:

Заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, данас је, у храму Успења Пресвете Богородице у Шибенику, присуствовао устоличењу новоизабраног далматинског владике Никодима.
У Далмацији никад није било лако бити Србин. Данас је чини се теже него икад. Владика Фотије је у претходном веома тешком периоду одолио многим искушењима и као духовни пастир на овом простору оставио дубок траг. Многе цркве су обновљене што је допринијело бољој вези Епархије Далматинске са људима у дијаспорим који сада све чешће користе прилику да се окупе у завичају – рекао је Линта и упутио честитке владици Никодиму на устоличењу у трон Епископа далматинских.

Линта је, како је саопштено, оценио да је положај Срба у Далмацији и шире у Хрватској веома тежак и они су фактички грађани другог реда.

Према његовимм речима, главни разлози су дискриминација од стране власти и делу законодавства.

– У Хрватској не постоји стварна политичка воља да држава гарантује једнака права свим својим грађанима без обзира на националну и верску припадност. Због тога Србија има посебну обавезу да активном политиком помогне опстанак преосталих Срба на свом вековном подручју. Потребно је дефинисати дугорочни план помоћи и подршке нашем народу – рекао је Линта, који сматра да ће Срби у супротном постепено нестати.

У последњих десетак година, навео је он, све већи је број Срба који се исељавају у Србију, а посебно у последњих 5-6 година „због новог таласа усташтва“.

Линта сматра да Србија има право на реципроцитет, јер је Београд омогућио улазак хрватског капитала у Србију и зато је најприродније да сада инсистирамо да се омогући несметан улазак српског капитала у Хрватску и отварање српских фирми, посебно на крајишком подручју.

– На тај начин би се омогућило запошљавање српских повратника и покретање економског развоја крајишког подручја, што је један од предуслова за опстанак српског народа на овим просторима – закључио је Линта.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here