Линта: Усташе дивљају Балканом и узвикују: „За дом спремни!“

Поделите:

Фрањо Туђман је створио Хрватску на темељима усташтва и обећао да ће Србе свести на три одсто популације, каже Миодраг Линта.

Усташе дивљају Балканом! Протеклих дана били смо сведоци појачаних активности „црних кошуља”, који шетају регионом и узвикују: „За дом спремни”, а све како би провоцирали Србе. Тако су ХОС-овци пловили Неретвом и поздрављали све усташким покличом, а затим су у Загребу стали у одбрану Марка Перковића Томпсона певајући „Бојну Чавоглаве”. „Ово није ништа чудно, јер је, како је они називају, модерна Хрватска држава настала на усташким темељима”, каже за „Ало!” председник Савеза Срба из региона, Миодраг Линта.

Сви су били зачуђени када су припадници ХОС-а (Хрватских одбрамбених снага) из Сплита запловили Неретвом с лађом на којој су истакли своју ратну заставу, на којој пише „За дом спремни”. Истине ради, интервенисала је полиција и прекршајно казнила шефа сплитско-далматинског ХСП-а Ивицу Владаву Ђованија, који је пријављен за прекршај из чланка 5. Закона о прекршајима против јавног реда и мира и кажњен новчаном казном у висини 500 куна, што је око 70 евра.
”Ја сам остао доследан себи, за разлику од неких, и ја се ове заставе не стидим”, рекао је Владава. Последња интервенција хрватске полиције због ХОС-оваца забележена је током прославе „Олује” у Книну. Полиција је привела ратног заповедника 9. бојне Марка Скеју и још неколицину ХОС-оваца због узвикивања „За дом спремни.”

Да дивљаштву усташа нема краја потврђује и протест ЗБОР-а (Удружење хрватских грађанских постојби) против кажњавања Марка Перковића Томпсона, који је у Слуњу певао песму „Бојна Чавоглаве”.

„И ове смо године суочени с несмиљеним нападима на Марка Перковића Томпсона, с лажима и манипулацијама. Згрожени смо што због одевања мајица с легалним знаком из Домовинског рата наши саборци бивају привођени док по Хрватској слободно шетају они који су зазивали Милошевића да им пошаље салате певајући: ‘Бит‘ ће меса, бит‘ ће меса, клат‘ ћемо Хрвате’. Не мислимо то тек мирно гледати!”, наводе у саопштењу.
Реагујући на све ове провокације које долазе од усташких следбеника, председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта каже за „Ало!” да је све ово саставни део фарсе коју спроводи Хрватска.

– Фрањо Туђман је створио Хрватску на темељима усташтва и обећао им да ће Србе свести на три одсто популације, а веома смо близу тог броја, тако да ме поменути догађаји не изненађују. „За дом спремни” је постао легитиман поклич у Хрватској и регистрован у закону, а ХОС је такође 2003. године регистрован при хрватском министарству, тако да су такозвана привођења и одузимања застава припадницима ХОС-а смешна и потези су лицемерја хрватске владе – каже Линта.

Он додаје да Хрватска прво мора да избаци из свог закона поздрав „За дом спремни” и да одреди велике казне за оне који овај поклич изговарају.

– Зашто Хрватска већ 10 месеци упорно одбија да склони таблу са тим поздравом из Јасеновца? Све је то доказ лицемерства и да Хрватска није против усташтва, већ га негује.

АЛО

Поделите:

1 COMMENT

  1. Hm,hmm…pa “ kaj se Srdite“,Rvacka je tranzitirala iz NDH U FDH, fasisticku drzavu hrvatsku,Kako se resava to pitanje,pitaj te ispljuvane drugove, Zikicu,Oreskovica,Boru,Ramiza…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here