Љубиши Самарџићу улица или трг у Нишкој Бањи

Поделите:

Прослављени глумац значајан део детињства и школовања провео у Јелашници, Нишкој Бањи и Нишу

Ниш – Председник градске комисије за промену имена улица, булевара и тргова Бојан Маринковић потврдио је јуче за „Политику” да је прихваћен предлог да у Нишкој Бањи једна од главних улица или један од тргова понесе име Љубише Самарџића Смокија, који је преминуо прошле суботе, и да су предузете све активности да се тај предлог одмах реализује.

– Разговарали смо на ту тему са одборницом у Скупштини градске општине Нишка Бања Сањом Јефтић Бранковић и подржали смо ту иницијативу. Остаје само да се прецизира која ће од централних улица или можда један од тргова добити назив по њему и да се и папиролошки до следеће седнице Градске скупштине Ниша то и заврши, рекао нам је Маринковић.

У Нишкој Бањи нам је речено да је предлог да Љубиша Самарџић добије једну од улица или трг у овом бањско-туристичком месту потекао од грађана много пре него што се сазнало да се познати глумац разболео.


Нишка Бања (Фото „Јужне вести“)

– Ми овим предлогом желимо да одамо почаст великом човеку који је значајан део детињства и младалачких дана провео у нашој средини. Оставио је Љубиша дубок траг у Нишу и по томе што је иницирао и касније несебично помогао Велимиру Бати Живојиновићу да се у Нишу оснује и сваке године организује фестивал глумачких остварења – „Филмски сусрети”. Имајући у виду колико је учинио за нашу домаћу кинематографију јасно је да је без икаквих сумњи заслужио да му се одужимо, рекла је Сања Јефтић Бранковић, одборница у Скупштини нишке градске општине Нишка Бања.

Овај предлог после прихватања и одобравање ове нишке градске комисије треба да прође и обавезну процедуру у Министарству за локалну самоуправу, а потом ће се овај предлог наћи пред одборницима у скупштини града.

Љубиша Самарџић је део детињства провео и недалеко од Ниша и Нишке Бање, у селу Јелашница, где је његов отац радио у тамошњем руднику. После завршетка основног школовања похађао је гимназију у Нишу. Приликом сваког доласка у Ниш са супругом Мирјаном организовао је сусрете са својим школским друговима из Нишке Бање или из гимназијских дана. Остаће запамћено да није пропуштао да сврати и у нишко дописништво „Политике” и у време док је деценијама у њему радио познати новинар Тихомир Нешић, Смокијев школски друг (Нешић је био гимназијска генерација само једну годину иза Самарџићеве), али и после Нешићевог одласка у пензију.

У Нишу, што се веома добро зна, Љубишу Самарџића је за пријемни испит и упис на академију припремао познати нишки глумац Ђорђе Вукотић. Пред сам пријемни нису се баш најбоље слагали, јер је Смоки био упоран да пред комисију изађе са припремљеном улогом Јага, Отеловог стегоноше из Шекспирове драме, а искусни глумац инсистирао је на некој од лакших улога. Љубиша Самарџић, међутим, није одустајао од намере и са Јагом је положио пријемни… Кратко је, по завршетку академије, остао у позоришту и определио се за филм.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here