Мајке, лекари и полицајци из Црне Горе напуштају земљу због посла од 900 ДОЛАРА ДНЕВНО

Поделите:

Студенти, самохране мајке, лекари, инжињери, банкари, полицајци, сви из Црне Горе, напуштају своје домове како би се домогли калифорнијских плантажа марихуане, где као физички радници могу да зараде стотине долара дневно!

Како пише „Balkan Insight“ велики број црногорских држављана већ зна добро разрађени систем, преко кога наћи посао на једној од плантажа у Калифорнији, где се најбоље плаћа и колико дуго се може остати… Своје послове на којима су зарађивали неколико стотина евра месечно, сада мењају рад са марихуаном за који су плаћени и по 900 долара дневно!

Игор је био одличан студент Медицинског факултета који је специјализовао акушерство, али није успео да пронађе стало запослење у болници, због тога је одлучио да окрене други лист и крене у Калифорнију и то на позив пријатеља из Подгорице који је тамо већ радио и живео.

Он је, како пише „Balkan Insight“, одлучио да тамо ради као ниско квалификован радник у округу Хумболдт, на плантажама марихуане која је у тој држави легализована у медицинске сврхе, а од почетка ове године и у рекреативне.

– Тамо ми је већ био једном брат од ујака који је за пола године скинуо хипотеку са куће у Подгорици и купио нови ауто. Ја такође имам повећи кредит у банци, а жеља ми је, ако не могу остати тамо на дуже, да отворим приватну ординацију у Подгорици – прича Игор.

Нова група миграната – тримигранти

Немогућност налажења посла код куће и примамљиве високе дневне зараде створиле су специфичну групу миграната познату као „тримигранти“, јер раде „тримминг“, односно шишање марихуане, показује истраживање ЦИН-ЦГ/БИРН.


Ниједан од девет саговорника са којима су новинари разговарали, од којих су се неки спремали први пут да крену, неки су већ били на плантажама, а неки чекали да по други пут оду, није желео да говори под својим именом.

Ову жељу за анонимношћу објашњавају чињеницим да се у америчком конзулату у Подгорици аплицира за туристичку визу, док се тамо ради „на црно“, иако су саме фарме канабиса легалне.

Неки саговорници кажу да су посао на плантажама нашли преко пријатељских и рођачких веза, док су некима то организовали посредници, пореклом из Црне Горе. Иако на њима посредници и зарађују, ипак се нико не жали, јер суме које се могу зарадити дневно достижу и 900 долара!

Црногорци сами организују путовање, док их у Америци дочекује посао на фармама марихуане у власништву бугарских имигранатакоји су се масовно доселили у прошлој деценији, али и код локалних Американаца, који нуде боље услове и више новца за исти рад.

Bolje su plaćeni na plantažama koje drže Amerikanci

Боље су плаћени на плантажама које држе Американци
Калифорнијско тржиште марихуане је у успону и само у овој години мозе достићи 3,7 милијарди долара, док би та сума већ следеће године могла бити и пет милијарди, по процјенама Бизнис Инсајдера.

– Додатни стимуланс за досељенике из источне Европе који се могу посвуда видети је мала насељеност – каже Кyм Кемп, блогерка и новинарка из истог округа. Од око 150 хиљада становника у читавом округу, 15 хиљада су узгајивачи марихуане, односно сваки десети.

– Са друге стране, снаге реда и закона броје само 100 шерифа, тако да лов на илегалне раднике није нешто што је приоритет органа округа – додаје она.

Расхлађивање новчаницама привукло пажњу Црногораца

Ових дана се у подгоричким кафићима не може избећи тема о калифорнијској марихуани и, за црногорске прилике, великом новцу који су многи послали или донели у земљу захваљујући том бизнису.

Са просечном платом од око 500 еура и могућности да се она заради за дан или два у Калифорнији многи Црногорци би желели да се окушају у овоме другом.

Уз додатак томе иде и широко популаран клип на yоутубе-у који је поставио Подгоричанин Милош Бели Павићевић који се „расхлађује“ дебелим доларским свежњевима, лепезама и кишом новчаница од 100 долара.

Ко су посредници?

Четири саговорнице  „Balkan Insight“ навеле као посредника Подгоричанку Снежану Ђуришић чији је тамошњи партнер бугарског порекла сувласник многих стабљика марихуане.

Према тврдњама наших саговорника број жена и девојака из Подгорице које су нашле запослење „код Снеже“ се може мерити стотинама. И она је остала нема на настојања да добијемо изјаву.

Зденка (51) које се тренутно налази у Америци, каже да је „код Снеже и њених Бугара“ провела два месеца тримујући плодове марихуане. Тврди да се радило од јутра до мрака, али је тај ритам наметнула жеља за већом зарадом, а не притисак власника.

Тримовање раде само жене, док су мушкарци запослени на узгајању и одржавању стабљика. Жене и мушкарци су смештени одвојено.Зденка је испричала да је за Снежану Ђуришић сазнала пре него што је отишла за Америку и то преко своје комшинице. Како каже брзо је схватила да се „Снежа доста уграђивала“, па је исти посао нашла и код „правих Американаца“.

– То је прилично лако уз основно знање енглеског језика. Они плаћају 150 долара по фунти, без икаквог уграђивања и посредника. Само се спустите у Еуреку (главни град округа), или неко друго место и распитате се коме треба радна снага. Код Американаца исто имам обезбеђен стан и храну и чисто ми остане до 450-500 долара дневно – испричала је она.

Зденка је у међувремену успела и да „среди папире“ тако да нема намеру да се враћа у Црну Гору.

Децу оставила код мајке и отишла у Калифорнију

Самира (36) из Подгорице већ је била на плантажама марихуане и опет се спрема да крене. Као самохрана мајка две ћерке и са нередовном платом од 250 еура код приватника, није имала избора. Децу је оставила код мајке и упутила се за Калифорнију.

Она је провела на плантажи, у организацији Снежане Ђуришић свега седам дана, у друштву десетина Црногорки, махом Подгоричанки. Њу је у Калифорнији дочекао џип и одвезао је на једну фарму близу Еуреке.Жали се да је ноћу било доста опијања и дрогирања како једног дела Црногорки тако и Бугара од којих је почела да доживљава непријатности и понижења.

– Само смо једно јутро, када се завршио тај турнус тримовања марихуане и кад смо добиле новац, ја и моја пријатељица затражиле од локалног радника да нас одбаци до првог градића. Нашле смо посао код Американаца, власник нам је дао једну од својих кућица и ту смо примиле још жена из Подгорице – каже она.

Самира каже да је, зависно од квалитета марихуане, успевала да заради и до 900 долара дневно, односно да тримује до шест фунти на дан.

Највећи проблем им је виза

Услов за добијање туристичке визе је стално запослење, што се види као гаранција да ће се особа после туристичке посете вратити у земљу. Обично се добија трогодишња виза, са могућношћу више улазака у земљу. Једна посета може да траје до шест месеци.

То одговара и сезони рада на пољима марихуане, која на отвореном траје од априла или маја до краја октобра, мада се у пластеницима ради током целе године.

Ивана (30) ради у малопродаји за 300 еура и страхује да ли ће проћи на интервјуу за визу.

– Звала сам Снежу, све је уговорила око посла, али сада би требало убедити конзула да са платом од 300 еура идем за Америку туристички – испричала је она.

Извор: balkaninsight, BIRN, blic.rs

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here