Македонија ће гласати за пријем Косова у Интерпол

Поделите:

Македонија ће крајем септембра гласати за пријем Приштине у Интерпол, изјавио Иван Стоилковски, посланик у Собрању и предсједник Демократске партије Срба.

Упитан да ли је добио одговор на питање које је поставио у македонском парламету – како ће Скопље гласати када се буде одлучивало о пријему Приштине у Интерпол, Стоилковски за „Вечерње новости“ каже да га није добио, „али нема сумње да ће Македонија дати глас за чланство“.

„И то ће послије дипломатског рата који се одиграо између Београда и Скопља поново отворити тензије између двије земље“, оцијенио је он.

Стоилковски каже да није добио одговор ни на питање шта су македонске службе тачно урадиле да Србија повуче особље из своје амбасаде и да ли иза тих активности стоје представници страног фактора.

Он је, поводом предстојеће парламентарне расправе закону о двојезичности, рекао да је то увод у федерализацију Македоније и додао да је ДПС заједно са ВМРО-ДПМНЕ поднијела амандман у коме се тражи да исти статус, осим македонског и албанског, добију и српски и турски.

Према његовим ријечима, шансе да тај амандман прође су никакве, јер је парламентарна већина премијера Зорана Заева изузетно танка, тако да га „Албанци држе у шаци“, а Заеву не одговара никаква криза пред локалне изборе 15. октобра.

Упитан да ли ће је сљедећи корак усвајање у Собрању резолуције о геноциду над албанским народом у Македонији у периоду 1912-1956. године, Стоилковски каже да „у овој фази вјероватно не, али питање је тренутка када ће Албанци тражити и то“.

Брнабић данас са амбасадорком Македоније

Председница Владе Србије Ана Брнабић примиће данас амбасадорку Македоније у Србији, Веру Јовановску Типко.

Сусрет ће бити одржан у Влади Србије у 10:30 сати.

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here