„МАKЕДОНИЈА ЈЕ ГРЧKА“ На улице Солуна у знак протеста изашло 300.000 ЉУДИ

Поделите:

Стотине хиљада Грка окупило се данас у Солуну, протестујући због употребе речи „Македонија“ у било којем решењу спора Атине и Скопља о називу бивше југословенске републике.

Очевици су рекли да је на улице Солуна изашло 300.000 људи, од којих су многи дошли из региона широм земље. Ово је један од највећих протестних скупова у Грчкој у последњих неколико година. Организатори протеста тврде да је на демонстрацијама било 400.000 људи, док полиција незванично процењује да их је било 100.000.

Демонстранти су носили грчке заставе, а примећени су и транспаренти на којима пише „Постоји само једна Македонија и она је грчка“.

Такође се чула и државна химна у тренутку када су се демонстранти окупили око статуе Александра Великог у центру града у центру града и на променади покрај мора.

Узвикивали су и слогане против политичара и градоначелника Солуна Јаниса Бутариса. У протестима су учествовали и свештеници, чланови македонских синдиката из Северне Грчке, конзервативни и социјалистички локални политичари и војни пензионери, пренео је грчки портал грикрепортер.

Протест није повезан ни са једном политичком партијом и циљ је био да се Бившој Југословенској Републици Македонији јасно упути порука да престане да користи реч „Македонија“ у свом имену. То је први велики протест у Грчкој откако су се две земље овог месеца сагласиле да обнове напоре у циљу решавања 25-годишњег спора.

Овонедељни преговори између главних преговарача Грчке и Македоније, под посредовањем дипломате УН Метјуа Нимица, нису донели конкретне резултате, али су неки предлози везани за име изнети на преговарачки сто. Грчки премијер Алексис Ципрас рекао је за данашње издање грчког листа „Етнос“ да је „у историјском смислу потпуно неосновано и апсурдно тражити ексклузивитет за Македонију“.
– Али, није неразумно уврстити термин „Македонија“ у комбиновани назив, са географским или хронолошким квалификативом, за генералну употребу, како би било апсолутно јасно да нико не полаже право на земљу или историју другог народа – истакао је Ципрас у том интервјуу.

Прошлонедељна анкета показала је да већина Грка не жели да се реч „Македонија“ употреби ни у једном решењу. Грчка блокира покушаје Македоније да се придружи НАТО и ЕУ, тврдећи да назив Македонија подразумева полагање територијалних права на истоимени северни грчки регион, који обухвата и град Солун. Док се спор не реши, Атина је пристала да се Македонија на међународном плану назива „Бивша Југословенска Република Македонија“ (БЈРМ), а под тим именом је и примљена у УН 1993. године.

Блиц

Поделите:

2 Коментари

  1. Имајући и виду да је Коста Новаковић (Драгачевац, Чачак, 1886 – скапао 1938. године у току Стаљинових „чистки“ у сибирским тајгама), образложио тзв. Македонско национално питање у Краљевини Југославији у свом делу „Македонија македноцима! Земља земљорадницима!“, које је публиковао у Београду 1924. године. Такође, имајући у виду да се Новаковић у Србији удружио са бечко-берлинским марксистима баљезгарима и са њима радио на стварању антисрбских и антидржавних конспиративних партијских ћелија и подземних парамилитарних покрета Комунистичке Партије Југославије, због чега је ухапшен 1926. године. Из затвора је побегао 1927. године и емигрирао у СССР. Између осталог, Новаковић је као комунистички делегат из Србије учествовао 1922. и 1923. године на Првој и Другој земаљској конференцији КПЈ у Бечу ( Види: Коста Новаковић, Македонија македонцима! Земља земљорадницима!, Чачак, 1966; Моша Пијаде, Изабрани списи, Том 1, Књига 2, Београд, 1964).

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here