Македонија слави независност: Хитамо ка НАТО и ЕУ

Поделите:

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је да Македонија има подршку међународне јавности, истичући да је то тренутак који не сме пропустити и мора показати зрелост да би остварила евроатлантске аспирације.

Очи међународне заједнице усмерили смо према нама тиме што смо мудро и стрпљиво од земље генератора кризе Македонију претворили у мотор развоја региона – нагласио је Заев синоћ на централној прослави Дана независности Македоније у кругу владе у Скопљу.

Он је навео да постоје реалне могућности Македонија добије чисту препоруку, а затим и датум за преговоре са Европском унијом.

– Реалне су наде да Македонија може постати 30. чланица НАТО-а – истакао је Заев.

Он је рекао да су кључни тест за то локални избори које ће „први пут након 11 година организовати и спровести демократска Влада“.

Македонија данас слави Дан независности. У оквиру обележавања 26 година независности, премијер и чланови Владе данас ће положити цвеће на гроб преминулих председника Kире Глигорова и Бориса Трајковског и пред спомеником „Ослободиоци Скопља“. У Собрању ће бити додељена награда „8. септембар“.

На референдуму одржаном 8. септембра 1991. године 95 одсто македонских грађана који су изашли на биралишта гласали су за самосталну Македонију. Одржавању референдума претходила је Декларација о независности коју је македонско Собрање усвојило 25. јануара 1991. године.

 

 

Вестионлајн

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here