Македонски обавештајци обрађивали српске дипломате, чак их и ЗАСТРАШИВАЛИ

Поделите:

У обавештајно деловање против Србије у Македонији, због чега је повучено особље наше тамошње амбасаде, биле су укључене и стране силе.

– Установљено је да су обавештајне служба Македоније пратиле и незаконито обрађивале српске дипломате. Српске дипломате су без икаквог разлога праћене, а чак је примењивана и метода застрашивања. Део притисака који је вршен ишао је уз аминовање странаца. Одмах смо, чим су нам ова сазнања потврђена, реаговали да заштитимо наше службенике – наводи извор „Блица“.

Српски надлежни органи установили су и доказали да је у Македонији постојало веома офанзивно деловање против Србије, изјавио је председник Србије Александар Вучић који је тиме разјаснио зашто су у недељу по подне изненада сви запослени у Амбасади у Скопљу допутовали у Београд, а од македонских власти затражено је да повећа безбедност.

Вучић ће о овох кризи између две земље сутра у подне разговарати са македонским премијером Зораном Заевим.

Иначе, македонска влада имала је консултације око одлуке Владе Србије да повуче дипломатске особље из Скопља. Након седнице владе заменик македонског премијера задужен за европске послове Бујар Османи поздравио данас изјаве српских званичника да Србија жели добре односе са Македонијом, што је, како је рекао, и политика званичог Скопља да развија добросуседске односе са свим земљама региона.

Упитан да коментарише „погоршање“ односа на релацији Београд – Скопље, Османи је на конференцији за новинаре након седнице владе, рекао да прати ситуацију, али не би, каже, да износи исхитрене закључке.

– Оно што се може поздравити је изјава српске стране, односно њихов званични став да желе пријатељске односе са Македонијом – рекао је Османи.

Поводом одлуке о повлачењу дипломатског особља, јуче је одржан састанак Вучића са премијерком Србије Аном Брнабић и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, а Вучић је објаснио да је за повлачење било неколико разлога, али да су “надлежни органи” установили то и представили и њему и Влади Србије доказе.

– Наши надлежни органи су установили и пружили нам доказе и сазнања о веома офанзивном деловању против органа и институција Србије. Наше је да наши људи буду припремљени и спремни. Биће неких промена у нашем особљу и у вези с тим да заштитимо пријатељство са Македонцима а да се понашамо у складу са новим окружењем које нам није било познато до пре неколико месеци – објаснио је Вучић.

Додао је да ће у наредних десетак дана све бити много јасније, а на питање да ли криза у односима са Македонијом има везе са чланством Kосова у Унеско, Вучић је рекао да се чекају прво кораци званичника Kосова, а онда и Македоније и Црне Горе.

– Ти односи ће морати да буду засновани на узајамном поштовању. Чекаћемо одлуку о томе да ли ће Албанци покушати да уврсте Kосово као чланицу Унеска. Тада ћемо чекати да видимо шта ће да кажу и Скопље и Подгорица – рекао је председник.

Указао је да ту, међутим, има и мешања неких других сила, а упитан да ли је та “спољна сила” Русија, одговорио је да није на то помислио док је говорио.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here