Makedonski portal Minariport: Amerikanci pretvaraju Skoplje u štab za destabilizaciju Srbije

Podelite:

  • Autor teksta Marija Nikolovska navodi da američki ambasador Džes Bejli protiv Srbije koristi identičan scenario kojim je rušio vlast VMRO-DPMNE, ali da je sada meta – veća jer CIA pad Makedonije nije dovoljan. „Duboka država“ je odlučila da mora „pasti“ i Srbija, kako bi SAD „kompletirale vlast nad Balkanom“
  • Makedonski portal navodi da u Lengliju procenjuju da je CIA u Srbiji preslaba da celu novu operaciju organizuje i izvede sama, pa da su zato u sve uključeni Bejli i američke mogućnosti u Makedoniji

MAKEDONSKI portal na engleskom – „Minariport“ – objavio je da je u aferu prisluškivanja srpskih diplomata i zvaničnika direktno uključen američki ambasador u Skoplju Džes Bejl koji je ranije pokušao neuspelu zaveru protiv Redžepa Tajipa Erdogana, ali uspeo da sruši vladu Nikole Gruevskog.

        Portal tvrdi da je Bejli preko „svog“ vazalnog premijera Zorana Zaeva zatražio da se pripadnici makedonske Uprave za bezbednost i kontraobaveštajne poslove (UBK) uključe u prisluškivanje srpskih diplomata, ali i predsednika Aleksandra Vučića.

        Autor teksta Marija Nikolovska dalje navodi da ambasador Bejli protiv Srbije koristi identičan scenario kojim je rušio vlast VMRO-DPMNE, ali da je sada meta – veća.

        Cilj je: izvođenje nove obojene revolucije u Srbiji.

        Nikolovska, otkrivajući pozadinu špijunske afere, navodi da za CIA pad Makedonije nije dovoljan i da mora da „padne“ i Srbija, kako bi Amerika „kompletirala vlast nad Balkanom“.

Džes Bejl

        Makedonski portal navodi da u Lengliju procenjuju da je CIA u Srbiji preslaba da celu novu operaciju organizuje i izvede sama, pa da su zato u sve uključeni Bejli i američke mogućnosti u Makedoniji.

        „Zato su američka duboka država i njihovi vazali Britanci i Nemci dali zeleno svetlo da se Skoplje pretvori u štab iz kojeg će se voditi aktivnosti čiji je cilj destabilizacija Srbije“, navodi se u tekstu.

        Nikolovska ocenjuje da se radi o mega-skandalu, ali da Vučić, služeći se diplomatskim jezikom, nije otkrio ni o čemu se zaista radi ni koje su zemlje u sve uključene.

        Podsetila je da i mediji u Srbiji pišu da iza svega stoji Bejli, a da je Informer objavio da BIA ima mnogo dokaza o prisluškivanju ambasade u Skoplju.

        Portal ukazuje da Amerikanci imaju dosta prljavština vezanih za Zaeva koji zato mora da bude poslušan. Takođe: da je Infomak objavio da su i Zaev i ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov znali da je CIA angažovala makedonske tajne službe za špijuniranje srpskih diplomata.

        Nikolovska piše i da je Zaev zvao desetak stranih ambasadora u Skoplju tražeći da osude potez Srbije sa povlačenjem celog personala ambasade, ali da to ni jedna nije učinio.

        U tekst je uključila tvrdnju Informera da je Zaev obećao Vučiću da Makedonija – uprkos Bejlijevom pritisku – neće raditi protiv Srbije.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here