Макрон: Турска је наш партнер од животне важности

FRANCE-DIPLOMACY/
Поделите:

Турска је и даље веома важан партнер ЕУ, а везе би требало одржавати упркос забрињавајућем заокрету у последње време, рекао је француски председник Емануел Макрон у интервјуу који је данас објављен у грчком листу „Катимерини”.

Макронов коментар прати недавну изјаву немачке канцеларке Ангеле Меркел да би требало прекинути преговоре о чланству Турске у ЕУ.

„Турска је скренула с пута ка ЕУ последњих месеци и начинила неке погрешне кораке које не можемо игнорисати, посебно када се тичу царинске уније. Али, ја желим да избегнем поступну поделу и раздвајање, јер је Турска наш партнер од животне важности у многим кризним ситуацијама с којима се у последње време суочавамо, нарочито када су у питању имиграције и терористичке претње”, навео је Макрон.

Макрон данас и сутра борави у посети Грчкој.

С друге стране, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је јуче како је његова земља одговорила на обавезе према ЕУ, али Унија није испунила обећања дата Турској. У том смислу, рекао је Ердоган, његова земља не може да прихвати оптужбе ЕУ.

Нагласивши да је Турска урадила свој домаћи задатак, Ердоган је поручио да је сада на потезу ЕУ да одреди да ли жели да се настави процес учлањена Турске.

Додао је да неће дозволити да то питање и Турска постану предмет предизборних препуцавања у Немачкој и Аустрији, јавља Ројтерс, пренеси Танјуг.

 

Финска: Да се не прекида дијалог о чланству Турске у ЕУ

БРИСЕЛ – Министар спољних послова Финске Тимо Соини изјавио је данас да се противи прекиду преговора за чланство Турске у Европској унији које је предложила немачка канцеларка Ангела Меркел.

„Увек је корисно имати дијалог. Знамо да постоје проблеми са људским правима у Турској, али не слажем се са прекидом преговора”, рекао је Соини по доласку на преговоре о томе са осталим министрима спољних послова земаља чланица.

Његов колега из Естоније Свен Миксер рекао је да не очекује да ЕУ донесе било какву формалну одлуку о томе ове године, а по доласку на састанак немачки министар спољних послова Зигмар Габријел поновио је став Немачке, да би преговори требало да буду прекинути, јавља Ројтерс, преноси Танјуг.

 

 

Политика

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here