Малог Слободана мучили као српског шпијуна

Поделите:

Суђење Елфети Весели и Сакибу Халиловићу због убиства Слободана Стојановића (12) 1992. Сведок: Покушао је да побегне, али су га ухватили и претукли

ЧУО сам да је дечак био затворен у подруму и да су га испитивали, да је једном приликом чак покушао и да побегне из села Бајрићи, али да су га стигли и тукли. Причало се, такође, да га је убила Веселијева – казао је у среду сведок тужилаштва Омер Ђулбеговић пред Судом БиХ на суђењу Сакибу Халиловићу и Елфети Весели за свирепо убиство дванаестогодишњег Слободана Стојановића 1992. године у општини Зворник.

Ђулбеговић је у судници у Сарајеву препознао Халиловића и Веселијеву. Одговарајући на питања тужиоца Мирослава Јањића, он је потврдио да је био члан интервентне јединице, као и да је њихов командир био Сакиб Халиловић звани Кибе, те да је у тој јединици, која је из Дубрава код Тузле пребачена на подручје села Бајрићи и Каменице, била и “нека жена по имену Елфета”.

Ђулбеговић није могао да одговори како се дете које им се представило као Слободан обрело у Бајрићима, али је рекао да је тај дванаестогодишњак био са њима у некој кући и да се слободно кретао, али да је пре тога био затворен у подруму где је испитиван.

Према његовим речима, Слободан им је рекао да је побегао из свог села јер су му оца “терали у војску” и зато није желео да се тамо врати. Наводно, дечак је потом припадницима интервентне јединице открио место где је његов комшија закопао митраљез, а када су двојица војника из Ђулбеговићеве јединице отишла да га пронађу, Слободан је покушао да побегне. Војници су га стигли, ухватили и претукли. Сведок је рекао и да је том приликом Слободан наводно признао да је био убачен са српске стране, како би шпијунирао муслиманске снаге.

После тога, казао је Ђулбеговић, Слободан је поново затворен у подрум, да би потом чуо приче да га је убила Елфета, али да се не сећа других детаља. Сведок је навео да је његова јединица отишла из села пет до шест дана после дечаковог убиства, али да не зна да ли је за то време неко истраживао овај злочин. Он је додао да су се уз Елфету, у Бајрићима јединици придружиле извесна Разија и још једна жена.

– За време док је Слободан био са нама нико га није малтретирао и он се слободно кретао – рекао је Ђулбеговић.

Осумњичена за ратни злочин, Елфета Весели лоцирана је у Швајцарској почетком прошле године где је и ухапшена, а БиХ је изручена 24. марта прошле године.

Елфета Весели

НАСТАВАК

НАСТАВАК суђења заказан је за 14. септембар у 14 часова, када би требало да буде прочитан исказ Слободановог оца Илије Стојановића, који је у међувремену преминуо, као и да буде саслушан сведок тужилаштва под редним бројем осам.

КОМАНДАНТ ЈЕ НИЈЕ КАЗНИО

ТУЖИЛАШТВО БиХ терети другооптужену Елфету Весели да је као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље – Каменица, у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила дванаестогодишњег дечака српске националности у насељу Бајрићи – Ново Село, на подручју Каменице, у општини Зворник. Према оптужници, она је на најсвирепији начин убила Стојановића, тако што му је, док је био на бициклу, пришла с леђа и заклала га ножем. У оптужници се наводи да је Халиловић, који је био командант Диверзантског вода, знао да је његова подређена починила ово кривично дело, али није предузео неопходне мере да буде кажњена.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here