Марковић: Јагодина добија фабрику авиона и аеродром

Поделите:

ЈАГОДИНА – Фабрика авиона „Aero East Europe” из Краљева, отвориће погон за производњу модела лаког авиона „Сила” у Јагодини, изјавио је председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић – Палма.

Та инвестиција ће убрзати и почетак планиране изградње аеродрома у Јагодини за авионе до 80 путника, а који ће имати веома важну улогу у развоју туризма и привреде Јагодине, Поморавља и овог дела Србије, између Београда и Ниша, објаснио је новинарима Марковић.

Власник и директор „Aero East Europe” Милорад Матић је, 3. марта посетио Јагодину, и са једним од својих авиона из Краљева, слетео на Летелиште за спортске и школске авионе Аеро клуба Јагодина, будући аеродром.

Матић је тада новинарима изјавио да његова фабрика „има тржиште, да извози у 20 земаља Европске уније и да је до тада испоручила 163 авиона у Италију, Шпанију, Француску, Шведску и Немачку, као и има „веома добру тражњу из САД” али да, „због недостатка обртних средстава ради са око 50 одсто капацитета”.

Авиони које производи његава фабрика лете 210 киломатара на сат, троше од 12 до 15 литара горива, а цена им је од 50.000 евра па навише.

Лет од Краљева до Јагодине траје свега 15 минута.

За аеродром у Јагодини Матић је тада рекао да је „диван, има апсолутно добру и важну позицију, налази се близу града што је веома важно”.

Марковић је раније изјавио Танјугу да град Јагодина има намеру да на овом месту изгради аеродром за авионе до 80 путника, а осим за туризам, аеродром ће имати и веома важну улогу у привредном развоју Јагодине и овог дела Србије.

Јагодина је сада удаљена од аеродрома у Београду око 140 километара а од аердрома у Нишу преко 100 километара, а са изградњм аеродрома у Јагодини инвеститори из Италије, Аустрије, Русије, Немачке… који сада имају фабрике у Јагодини или их граде, моћи ће директно, на пример из Барија, Санкт Петербурга, Беча или Франкфурта, авионом у Јагодину, објаснио је Марковић.

Летелиште, нуклеус будућег аеродрома у Јагодини, удаљено је око шест километара од центра града, регистровано је, са сертификатом за употребу од 2010.године. Површине је око 40.000 квадратних метара (660 пута 60) и први је степен будућег пословног аеродрома.

По пројекту имаће управну зграду, писту, торањ, две бензинске пумпе…

Јагодина је имала аеродром до 1951.године. (Танјуг)

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here