Масовна хистерија — криве Србе за пожаре, хрватски сајт их брани

Поделите:

После бројних пожара који су јуче букнули у задарској жупанији, на Фејсбук страници „Ватрогасци – Они су наши хероји“, појавила се објава о узроцима пожара, а хрватски медији наводе да се у објавама на друштвеним мрежама за то веома често криве Срби.

У објави „Мало о пожарима“ пише да постоји много различитих узрока пожара, али да није занимљиво ако је узрок удар муње, искрење далековода, одбачени пикавац из аутомобила и слично, већ се највише чује „Подметнуто“.  —

„Ако је подметнуто то може бити и пука несрећа, јер неки никако да схвате да се лети не пали роштиљчић у природи, може бити да неко вари у свом дворишту па искрица одлети (било је тога), може и оно фамозно чишћење терена за пренамену парцеле у грађевинску. Али сви су спремни да вичу — ’То су они што мрзе све хрватско‘, пише у објави.

Администратор профила даље наводи да ако и јесте људски фактор, у Хрватској живи највише Хрвата, а онда мање осталих, али се опет чује „Они“.

„Они могу бити Роми, Чеси, Италијани, муслимани и они други. Погађате што се виче?— ’Срби, наравно‘. И ко сад може изаћи на крај са таквом масовном хистеријом? Па људи моји, који вам је?“, наводи се у објави.

Како се наводи, овог лета је било преко 200 пожара и за свега 10-ак се зна ко их је потпалио.

„Дефинитивно с нама нешто није у реду. Коментарима на објаве показујемо колико мало знамо. Показујемо колико смо некултурни, живчани, параноични и нетолерантни. Показујемо како не знамо анализирати узроке и последице, размотрити све опције, изабрати најверојатнију. И свеједно се оградити да имамо премало информација, да оно што прочитамо на моћном интернету често буде далеко од истине“, наводи администратор.

Додаје се и да се мора развити свесност одговорности за речи које изричемо, а које могу неког повриједити, могу ширити мржњу и хистерију, могу чинити зло.

„Те речи су разорнија искрица у много жешћем пожару од ових који харају Далмацијом. Јер, нажалост, страх ме да је количина те лудости довољна да се скупе у руљу и крену на линч палећи „онима“’ села, аутомобиле, њиве…Видим да би неки вешали, стрељали, мучили…. Читам и да би крв у потоцима…..Има ли краја више свему“, објављено је на страници.

Медији су раније јавили да је полиција у Книну привела је неколико особа које се доводе у везу са пожарима на том подручју Шибенско-книнске жупаније.

То је објавио портал „ШибеникИН“, позивајући се на полицијске изворе, а Индеx преноси да је ухапшено шест особа, од којих су двојица држављани Србије

Поделите:

1 COMMENT

  1. To je „recept“ (obrazac) kod ustaša (ustaških političara) koji „ne može da omane“. Tako je isto (svojevremeno) njihov Franjo Tuđman, na toj istoj matrici „ložio“ svoje ustaše u svojoj antisrbskoj političkoj kampanji i uspeo je, zašto nebi i sada isto. Vreme je za to odlično, odgovara, toplo je (vruće leto) i požari su (reklo bi se) „normalna pojava“ (česta pojava) i zašto to ne „izkoristiti“ u politike svrhe kada je svakakvih problema na pretek. U ostalom. političko vođstvo Hrvatske i nisu neki „vatrogasci političkih požara“, pre bi se reklo da su „piromani“, podstrekači! Naročito kada su u pitanju Srbi! Jedan (uslovno rečeno) „dobar kolega“ mi svojevremeno („93. g.) rekao (kada sam mu rekao da sam prognan iz Hr. odnosno Zagreba „Sigurno si nešto špijunirao za Srbiju“!!! Kolega je bio iz Bosne (B&H) hvalio se da „slave neki svoj, lokalni praznik kada su celo selo prešli iz pravoslavlja na katolicizam“ Inače bio je zagriženi ustaša, onaj „pričuvni“ ne „eksponirani“!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here