Мати Харитина: Будимо добри, па ће добро и бити

Поделите:

МИ се боримо и надамо се да ћемо бити истрајни да се одржимо у нашим светињама. И као што су их претходници остављали нама, да их и ми оставимо и препустимо будућим генерацијама. Ипак, без обзира на ситуацију у којој смо и која нам се дешава, не можемо да се пожалимо да смо изложени неким посебним малтретирањима.

Овим речима мати Харитина, намесница Пећке патријаршије, светиње у којој је упокојено четрнаест српских партијараха, одговара на питање „Новости. Каже да застрашивање не утиче на монаштво ни свештенство и да се до сада није догодило да неко због тога напушта светиње.

– Напротив, тај број се чак и повећава, искушеници долазе и даље, а Богословија која је оживела захваљујући епископу рашко-призренске епархије Теодосију, представља расадник младих богослова који нам даје снаге да сви заједничким снагама опстанемо.

* У којој мери светиње могу призвати расељене да се врате својим огњиштима?

– Нажалост, мислим да тренутно не можемо рачунати на значајнији повратак. Али исто тако не могу рећи да се они ни у ком случају неће вратити. Верујем да ће многи схватити да им нигде не може бити као тамо где су поникли и да ће многи који су продали и отуђили своја имања схватити да су сами себе издали. Ето, неки се нажалост враћају да приме шиптарску пензију, а ја их питам шта ће им и то ако не живе овде, ако су продали своје куће и станове.

 

 

* Али, има срећом и позитивних примера, оних који се враћају, као што је случај у околини Истока.

Албанци настоје да српске православне светиње прикажу као своје?

– Медији су учинили своје и једно време заиста је био несносан притисак у том погледу. Чак су и странци који су нас посећивали били сумњичави и скептични према правој истини, али сада знам да многи представници међународне заједнице изјављују да није онако како су раније слушали и да су свесни да су ове светиње градили српски светитељи, односно краљеви и цареви. Зато верујем да Албанци неће успети у својој намери, а чини ми се да више чак и нису заинтересовани за ту кампању.

* Шта младе и образоване наводи да дођу и остану у светињама?

– Право да вам кажем то је нешто што се дешава у човеку, неки преокрет који вас задеси да дођете до сазнања и жеље да се за то одлучите. Већина долази с великом љубављу да помогне манастиру, препусти живот и служи Богу, али и да исправе и искају грешке које су чинили у доташњем животу.

 

* Чини се да смо, као народ, у духовном смислу, јако „потонули“?

– Нажалост, као што је познато, одступили смо од Бога. Комунизам је имао највећи утицај да српски народ не зна за Бога, а људи који нису знали за Бога не знају да остваре ни љубав међу собом. Дакле, нема нам бољитка док се не вратимо вери, покајемо и вратимо цркви, вери, љубави, посту, богослужењу… Речју не можемо бити лоши, а очекивати да нам се добро догађа. Будимо добри и добро ће нам се догађати…

ИТАЛИЈАНИ СТИЖУ ЗА БОЖИЋ

– МОЈА порука свим верницима јесте да се љубав усели и усади у њихова срца, прво према себи самима, својим ближњима, али и према нашим светињама. Нека не забораве своју цркву као што ни она неће заборавити њих – поручује мати Харитина. – Ми у Пећкој патријаршији ћемо прославити Божић као и до сада, већ имамо најављене посетиоце, а очекујемо као и претходних година италијанске војнике КФОР-а који су нам били у гостима.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here