Мехо Омеровић: Угљанин опет буди духове прошлости

Поделите:

Бошњачко национално веће ће обележити стогодишњицу Сјеничке декларације. Омеровић: Председник БНВ злоупотребљава своју функцију

ПОСЛЕ најаве Бошњачког националног већа да ће обележити стогодишњицу Сјеничке декларације, којом је за време Првог светског рата 25 муслиманских првака тражило присаједињење Санџака БиХ, односно Аустроугарској, председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић оценио је данас да председник тог тела Сулејман Угљанин „злоупотребљава функцију, наноси велику штету бошњачком народу и срамоти институцију БНВ“.

– Посебно је опасно што Сулејман Угљанин намером да обележи годишњицу Сјеничке декларације жели да подсети на одвајање дела територије не само Србије него и Црне Горе – наводи Омеровић.

– Тај човек нас стално враћа у прошлост. Тај човек својим поступцима одвраћа сваког потенцијалног инвеститора у Санџак…

БНВ је расписало и два конкурса: за учешће на међународном скупу „Друштвено-политички, правни и хисторијски значај Сјеничке конференције“, као и за музичку нумеру инспирисану Сјеничком декларацијом. У позиву се наводи да је Сјеничка конференција „историјски догађај који има изузетну важност у борби санџачких Бошњака за останак и остварење својих права“.

По речима Меха Омеровића, „смишљена провокација кроз некакве конкурсе којима се обележава декларација из периода од пре 100 година није ништа друго до грубо кршење закона о саветима националних мањина“.

– Нико Угљанину није дао мандат да стално прави циркус од БНВ: од подизања спомен-плоче Аћиф-ефендији, присуства академији и одавања поште Шабану Полужи, човеку који се борио за стварање „велике Албаније“, захтева за међународном конференцијом о Санџаку – каже председник скупштинског одбора.

Док се српска војска борила на Солунском фронту, по наговору Беча и под будним оком аустроугарских обавештајаца и официра, у Сјеници је, од 12. до 14. августа 1917. године, одржан скуп на којем је усвојена Сјеничка декларација. У њој, на немачком језику, пише: „Прикључење Босни и Херцеговини наша је непоколебљива жеља и једино разумно решење које треба спровести до краја. Ако из неких разлога нашим захтевима, на које имамо право, не може бити удовољено, ми тражимо самоопредељење за Санџак“.

Приликом свих досадашњих захтева за аутономију и специјални статус Санџака, БНВ и Угљанин увек су се позивали и на Сјеничку декларацију.

ОСУЂЕНИ, ПА ПОМИЛОВАНИ

ПО завршетку Првог светског рата, учесницима конференције, којој је преседавао градоначелник Пљеваља, познати аустрофил и снабдевач аустроугарске војске Мехмед-паша Бајровић, суђено је у Новом Пазару. Већина је осуђена на дугогодишње затворске казне, међутим, сви су помиловани 1921.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here