Мекалистер са опозицијом, Радуловић напустио састанак

Поделите:

Београд – Састанак известиоца Европског парламента за Србију Дејвида Мекалистера и представника неколико опозиционих странака завршен је у Београду.

Они су разменили мишљења с европским представником о политичкој ситуацији у Србији и о томе како је они виде.

Састанак је 20 минута пре краја напустио Лидер покрета Доста је било Саша Радуловић, који је иначе и последњи стигао у просторије Делегације ЕУ на Новом Београду где су Мекалистерови разговори са представницима опозиције почели око 18х.

Лидери ДС, СДС и ЛДП обратили су се новинарима након састанка, док је челник покрета Доста је било Саша Радуловић састанак напустио раније.

Није познато зашто је Радуловић изашао раније, али, како је новинарима пренето, није у питању никаква конфликтна ситуација.

Председник ДС Драган Шутановац рекао је да је Мекалистеру пренео да је у Србији на сцени „стабилократија“, односно да је демократија угрожена, институције такође, а земља у колапсу.

Он је рекао да се разговарао и о дијалогу с Приштином, те да је европском званичнику пренео да опозиција очекује да председник Александар Вучић изнесе предлог за решење косовког питања, „а онда ћемо ми да на то одговирмо амандманима, те да видимо како би то пизање могло да се реши“.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић навео је Косово за њих питање прошлости, али да без решења тог питања нема напретка у демократији.

Јовановић је такође рекао да се разговарало о разним питањима, да је разговор био „нормалан“, те оценио да без решавања управо тих питања која су поменута на састанку не можемо изградити нормално друштво.

Борис Тадић, лидер СДС, каже да је Мекалистеру пренео да се грађани у Србији систематски обмањују, да је тако било и пред овај састанак, те додао да није било речи о уједињењу опозиције.

Мекалистеру је, додао је, пренео и свој став – да се може догодити да на крају процеса приближавања Унији, а што може бити за пет година, дођемо у ситуацију да због недостатка демократије не можемо да постанемо земља чланица.

На састанак, без обзира на позив, нису дошли лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић, као ни бивши председнички кандидат Вук Јеремић. Јанковић је раније казао да из објективних разлога неће присуствовати састанку.

Председник Нове странке Зоран Живковић рекао је да није ни добио позив за састанак са Мекалистером, додајући да очекује да ће бити позван када Мекалистер буде желео да чује озбиљно мишљење.

Мекалистер је данас започео дводневну посету Београду, а састао се с председником Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић, министром спољних послова Ивицом Дачићем, као и с председником скупштинског Одбора за европске интеграције Ненадом Чанком.

Мекалистер је уочи нове посете Београду рекао да је видљив напредак Србије на путу ка ЕУ, али да има и доста тога да се уради у погледу правне државе, борбе против корупције, као и да су слободни медији елементарни за функционалну демократију.

Известилац за Србију је претходно боравио у Србији 12. августа када се састао само с председником Вучићем.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here