Меркелова о „брегзиту“: Надам се добром споразуму

Поделите:

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да се нада „добром споразуму“ после преговора о „брегзиту“.

У тим данас започетим преговорима Британије и ЕУ, 27 земаља-чланица Уније ће пажљиво слушати шта жели Британија, али ће истовремено и бранити сопствене интересе, наводи АП.

„Мислим да је преурањено спекулисати првог дана преговора како ће се они окончати“, рекла је Меркелова.

Она је додала да се „нада да ће бити постигнут добар споразум“.

„То ће бити у нашем заједничком интересу, али ми, 27 земаља, ћемо, надам се заједнички, формулисати веома јасно наше интересе“, поручила је Меркелова.

Немачка канцеларка је ово изјавила после састанка са румунским председником Клаусом Јоханисом који је, такође, назначио јединство 27 земаља-чланица ЕУ.

Јоханис је напоменуо да ЕУ жели да разговора о условима „развода“ пре него што пређе на питање будућих односа са Британијом.

Велика Британија и Европска унија почеле су данас прве формалне преговоре о „брегзиту“.

„Данас смо почели преговоре о уређеном повлачењу Велике Британије из ЕУ“, изјавио је главини преговарач ЕУ Мишел Барније поздрављајући државног секретара Велике Британије за излазак из ЕУ Дејвида Дејвиса, преноси АФП.

Барније је рекао да се нада да ће разговори, који су почели готово годину дана од референдума на коме су Британци гласали о изласку из ЕУ, довести до утврђивања временског рока у коме ће преговори бити обављени, пренео је Ројтерс.

Дејвис је са своје стране рекао да Лондон жели успостављање дубоког и посебног односа са ЕУ и додао да ће разговарати у позитивном и конструктивном тону.

Он је рекао и да има више ствари које повезују ЕУ и Британију, од оних које их деле.

Спутњик

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here