Меркелова се нада да ће Немачка изаћи из политичког ћорсокака

Поделите:

Немачка канцеларка Ангела Меркел изразила је уверење да постоје шансе за формирање владе у Немачкој и излазак из политичког ћорсокака, после парламентарних избора одржаних крајем септембра.

„Почињем разговоре са оптимизмом, али сам веома свесна огромног посла који нас чека“, рекла је немачка канцеларка која је започела нову рунду преговора са социјалдемократама.

„Мислим да ћемо успети“, додала је Меркелова, инсистирајући да је Немачкој потребна стабилна влада која ће моћи да се суоћи са свим, домаћим, европским и међународним изазовима.

Хришћанско-демократска унија немачке канцеларке Ангеле Меркел и Социјалдемократска партија Немачке договориле су се 20. децембра да начелни договор о новој влади постигну до 12. јануара 2018. године.

Неуспех преговора о формирању коалиционе владе у Немачкој изазвала је забринутост у Европској унији, у којој се припремају реформе у зони евра и банкарству, областима у којима Немачка има велику улогу.

Досадашњу Владу чиниле су СПД и ЦДУ и њена сестринска Хришћанско-социјална унија. Социјалдемократе су после лошег резултата на септембарским изборима одбацили могућност још једне „велике коалиције“, али су ту одлуку невољно промениле после неуспелих преговора о коалицији ЦДУ, странке Зелени и либерала.

Н1

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here