Мешовита комисија за нестале бебе

Поделите:

На помолу помак у случају највеће афере у послератној Југославији и Србији. Родитељи ће бити партнери државних органа у независној истрази

ДИРЕКЦИЈА полиције доставила је, на иницијативу Удружења „За истину и правду о несталим бебама“, кабинету министра полиције Небојше Стефановића предлог да се формира мешовита комисија на нивоу Владе, која би испитала поступања државних органа у расветљавању пријављених случајева нестале деце у Србији. Ово за „Новости“ открива Радиша Павловић, председник УО Удружења.

Комисију би, осим родитеља, односно чланова Удружења, чинили и представници Дирекције полиције, Републичког јавног тужилаштва, као и министарстава правде, здравља, државне управе и локалне самоуправе и за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Павловић каже да родитељи који верују да су њихова деца отета сада очекују да МУП проследи предлог Влади и да га она верификује.

– Овај предлог, који смо начелно договорили са Дирекцијом полиције и директором Владимиром Ребићем, у складу је са изреком два пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру, у случају Зорице Јовановић. Надамо се да ће га Влада убрзо верификовати, јер родитељи више не могу да чекају истину о судбини своје деце и врше притисак на Удружење да организујемо протесте – каже Павловић.

Договор о формирању мешовите независне комисије уследио је после састанка с министром полиције и његовим сарадницима 21. априла. Ова комисија требало би да заживи, објашњава Павловић, као Комисија за истраживање убистава новинара и у њој би родитељи требало да буду партнери државним органима у спровођење пуне и независне истраге о сваком конкретном случају отмице беба из породилишта, дечјих одељења и других института.

„БУГАРСКА ВЕЗА“
ОСИМ што се француски Интерпол бавио случајем беба за које се верује да су продате у овој земљи, под лупом Интерпола била је и тзв. бугарска веза. Како каже Павловић, један број беба одлазио је и преко Бугарске у Грчку, Турску, САД и западну Европу.

Поред нових истрага, по речима нашег саговорника, биће отворене и оне истраге које су заташкаване у периоду 2002-2006. и касније. Услов родитеља је да у комисији не буду чланови невладиних организација, као ни они који су на било који начин учествовали у заташкавању истрага. Они кажу и да су незадовољни поступањем доскорашњег омбудсмана

Ово удружење дубоко верује да је у питању организовани криминал и зато су се обратили и Тужилаштву за ту област. Кривичну пријаву су, између осталих, поднели и против Слободана Радовановића, у то време окружног тужиоца, касније тужиоца за организовани криминал, као и против појединаца у Републичкој инспекцији за здравство. Њих такође сматрају одговорним за заташкавање. Како кажу, полицији су поднели доказе о томе који службеници МУП-а су учествовали у склањању медицинске документације и парафинских калупа (који се раде после обдукције).

– Посланичким групама смо се обраћали тражећи да не буде изгласан закон о несталим бебама, јер уместо истине о судбини наше деце, он нуди одштету. Драго нам је што је повучен из процедуре. Немамо ништа против „лекс специјалиса“, али тек кад Комисија заврши посао и кад се види о којим кривичним делима је реч и кога треба гонити. Тек после тога, они родитељи који буду хтели одштету, моћи ће да је траже – констатује Павловић.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here