Messenger „божићни“ вирус у Србији

Поделите:

Не отварајте сумњиве поруке, које вам стигну у Мессенгер апликације или на вебу.

Током 7. јануара у Србији се појавио нови Мессенгер вирус, који напада кориснике, а да они тога најчешће нису ни свесни. Вирус се шири путем зараженог Мессенгер налога, који се користи на већ зараженом рачунару, тако што путем поруке долази до нових корисника.

Вирус ћете препознати по томе што углавном долази у поруци која се испоручује великој групи корисника ођедном. У нашем случају је то било скоро 180 људи. Ваш налог се појављује у групи, у коју се испоручује текстуална порука са прилозима, у којима је вирус.

Мессенгер: Божићни „поклон“ Србији
Тип вируса и чему тачно на корисниковом уређају може да науди нису познати, тако да о томе не можемо да пишемо још увек, али је јасно да се вирус брзо шири, јер многи корисници не размишљају о томе да док отварају поруку тј. прилог из ње, он може да буде малициозан.

Постоји више врста прилога, који могу да заразе ваш рачунар, а то су лажни видео прилози, који траже од корисника да инсталирају нову датотеку, како би се погледао видео, затим путем заражених Wорд макро шаблона или „промоцијом бесплатног софтвера“ и слично.

Савети у вези са Мессенгер вирус порукама:
– Не кликћите на линк у поруци особе коју не познајете, никад!
– Не кликћите на линк у поруци особе која вам је пријатељ, а изненада вам је писала, притом тражећи од вас да било шта инсталирате
– Пре него што кликнете на било какав линк у Мессенгер поруци, а не очекујете га, питајте ту особу да ли вам је заиста она послала линк
– Увек активирајте Wиндоwс или неки други антивирус софтвер, јер и сајт на који линкови воде могу да садрже вирусе и малвер, који је у стању да искористи слабости Хроме екстензија или било ког другог прегледача интернета.

Водите рачуна о својој (сајбер) безбедности, јер је то једини начин да останете потпуно заштићен и никад не будите брзоплети – проверите да ли вам је неко послао нешто, пре него што то нешто отпакујете или инсталирате!

 

 

Мондо

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here