Милован Бојић: Волео бих да Шешељ живи 140 година

Поделите:

„Желим да видим да ли могу да урадим нешто без политике и да ли ће ‚Дедиње‘ бити још боље”, каже Бојић.

Доктор Милован Бојић, лични лекар Војислава Шешеља и бивши јуловац који је одлуком Владе Србије у четвртак именован за новог директора Института за кардиоваскуларне болести “Дедиње“, у првом интервјуу од ступања на дужност признаје да је пресрећан што се после 17 година враћа, како каже, својој кући, али овај пут без „политичког кишобрана“.

Обећава да ће „Дедиње” засијати пуним сјајем и да се никоме неће светити, него да ће запослене мотивисати да раде још боље. О лидеру радикала, каже, наставиће помно да брине и учиниће све да буде дуговечан.

Да ли сте били изненађени одлуком Владе да вас постави на чело „Дедиња” или сте такву одлуку очекивали?

– Нисам превише очекивао, а нисам ни много изненађен. Од мог одласка из „Дедиња” прошло је пуних 17 година и сада се показало да „Дедињу” треба део мог искуства и енергије да се функционално и организационо заокружи као институција највишег ранга. Ја сада могу слободно да кажем да верујем да би да сам остао на челу Института зграда „Дедиње 2” била апсолутно завршена 2000. године, али драго ми је што сам сада добио прилику и што ће зграда, ако није тада, сада бити завршена.

Kолико је повратак на чело „Дедиња” лично важан за вас?

– Сваки човек у животу има свој лични и професионални изазов. Ја сам своје најбоље године провео градећи „Дедиње” за тих осам и по година на његовом челу. На то гледам као на неку своју мисију и желим да ту мисију сада заокружим као национални институт за срце и крвне путеве који ће бити еминентан не само у Србији, него у целом региону, па и шире.

Kоји ће бити ваши главни циљеви?

– Мој задатак је да спречим да оно што је сада у „Дедињу” слабо буде још горе, а да оно што је добро унапредим, али и да дам неку нову идеју и нови смисао да би „Дедиње” било још сјајније него што је сада. Ја се враћам у своју кућу не да људе растерујем, него да их окупљам, не да се светим, него да их разумем и да их подигнем да не стану, да не посустану, да покажу и докажу да могу још више и боље.

Kакву сарадњу очекујете са Владом Србије и премијерком?

– С озбиром на то да је „Дедиње” институција од националног значаја, а да су кардиоваскуларне болести убице број један, свима је стало да се борба против тих болести у „Дедињу” спроводи на најбољи и најквалитетнији начин, почев од превентиве, очекујем да та сарадња буде потпуно коректна и добра. Са моје стране сам потпуно сигуран да ће бити.

Да ли ће вам недостајати Скупштина, будући да сте се одрекли посланичког мандата и да ли вам је драго што је на ваше место дошао млади Шешељ, Александар?

– Драго ми је када долазе младе снаге. Ја сам увек носио хипотеку политике, а без ње се није могла градити зграда Института како сам је ја градио и опремао, али ми је сада много драго што сам са замрзнутим функцијама, без политичке активности, без политичких огртача и кишобрана ушао у нову причу са „Дедињем”. Желим да видим да ли могу да урадим нешто без политике и да ли ће „Дедиње” бити боље.

Шешељ је након вашег именовања написао да је због тога одлучио да живи бар још 40 година…

– Шешељ је велика историјска личност и увек у свом стилу и духу све коментарише. Волео бих да живи 140 година, било би то добро и за Србију и за нас. Он је стабилизовао здравствено стање, а ја ћу и даље контролисати и будно мотрити на њега да би био здрав и дуговечан.

Враћа старе пароле

Док сте ви били на челу „Дедиња”, пацијенти се сећају да је Институт био облепљен натписима: „Драги пацијенти, уколико немате везу, ја сам ваша веза” и испод је стајао број вашег телефона. Да ћете и сада поставити такве пароле?

– Писало је и: „Драги пацијенти, ако вам неко тражи новац, будите убеђени да га дели са мном“, па сам тако већ адресирао уколико би се тако нешто и десило. Можда ће их бити опет.

 

 

 

Ало

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here