Министар Ружић: Проституцију би требало легализовати!

Поделите:

Проституцију у Србији треба што пре легализовати јер би држава од тога само имала користи, каже за Информер Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Србије! Kоментаришући најновија хапшења елитних проститутки по најскупљим београдским хотелима о којима је Информер јуче писао, Ружић напомиње да не постоји ниједан разлог да се ова област не извуче из криминалног миљеа у легалне токове.
На тај начин, сматра министар Ружић, држава би убирала приходе од пореза, штедела новац за скупе полицијске акције, а особе које се баве „најстаријим занатом“ биле би далеко сигурније и безбедније.

Вишеструка корист

Ружић предлаже да се у Србији у области проституције уведе немачки модел, где је пружање ових услуга омогућено у посебним борделима.

– Проституција је одувек постојала и постојаће, хтели ми то или не. Да се не лажемо, услуге проститутки користе сви, политичари, спортисти, богати бизнисмени, многи угледни људи… Зашто онда ову област држати ван легалних токова? Зар није боље да се она правно регулише, да даме које се баве „најстаријим занатом“ добију здравствену, социјалну и сваку другу заштиту и да добију регуларне послодавце уместо макроа и криминалаца. У Немачкој, примера ради, постоје посебни простори где је проституција дозвољена и тамо све функционише нормално и легално. Даме које се тиме баве су уредно пријављене, раде за фирме које су регистроване, а стопа криминала у овој области је у драстичном паду – напомиње Ружић.

Он набраја које би све користи имала држава уколико би правно регулисала проституцију.
– Најпре, убирала би приходе од пореза, а сада од проституције зарађују само макрои и криминалци. Даље, уштедела би новац за скупе полицијске рације по хотелима, као што је ова недавна у Београду. Да не говоримо да би то значајно умањило трговину људима, да би даме које се овим послом баве биле далеко заштићеније. У државама где проституција није легализована више од три четвртине „сексуалних радница“ је претучено или силовано. Kада би се проституција легализовала, оне би имале право на адвоката и сваку другу врсту правне помоћи, имале би иза себе свој синдикат, какав постоји у Немачкој и Холандији, здравствену и социјалну заштиту, проверене и здраве клијенте – објашњава Ружић.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here