Министарство спољних послова: „Старлете“ су у министарсву запослене по закону

Поделите:

Физички изглед је важан, али он он кријеритеријум при запошљавању у Министарству спољних послова Србије. Све особе које су запошљене задовољавају законске критеријуме, изјавио је Вељко Одаловић, државни секретар МСП.
Говорећи о „државним старлетама“ у МСП и са Дипломатске академије, Одаловић је за Н1 изјавио да „нема запошљавања мимо законски дозвољеног критеријума, а на питање да ли и даље раде у Министарству, он каже да раде и то квалитетно.

– Не кажем ја да ли је то преко везе или мимо везе – рекао је Одаловић одговарајући на питање да ли су девојке, које су спомињане у јавности, запошљене преко везе.

– Можете да их зовете како хоћете, ми смо затекли један број оних који нису радили и они више не раде у Министарству. Новине су дочекале Дачића са насловима… то је ствар која није имала и нема везе с нама. А да ли су лепе, хвала богу да су лепе, и то не сме да буде мана. Зашто би била ако је лепа старлета. Други квалитети њих опредељују, квалитети у послу, разни тестови пред разним нашим комисијама – објашњава одаловић.

„Блиц“ је писао о Мили Опалић, наводно блиској Социјалистичкој партији Србије, која је после пет дана у МСП добила премештај у конзуларно одељење Амбасаде Србије у Стокхолму.

Одаловић објашњава да је Опалић преузета из јавног предузећа Југоимпорт СДПР. Упитан шта је тачно радила у тој државној фирми и да ли је тачно да је тамо била секретарица, генерални секретар МСП каже да те одговоре треба потражити у Југоимпорту.

– Она је сада неко ко носи посао у нашем Конзулату. Она има радно искуство, она је радила на пословима и радним задацима врло квалификовано тамо где је била. Она је испунила све услове, прошла је све тестове пред нашом комисјом и могу да вам кажем да је врло успешна. Тестови који су постављени пред њу и посао који сада ради, ради врло одговорно и квалификовано – каже државни секретар МСП.

Према његовим речима, Министарство спољних послова запошљава људе преко јавних конкурса и на основу споразума о преузимању запослених из других државних органа, какав је био случај и са Милом Опалић.

– Полазници Дипломатске академије нису запослени у Министарству спољних послова, нити остају да раде у Министарству. То су појединци које институције шаљу на додатно образовање код нас и враћају се у те институције да знање тамо примене – каже Одаловић.

Додаје да кандидате поред државних институција могу да предлажу и јавна предузећа, односно да је шест или седма јавних предузећа исказало интерес за то.

– НИС је то први иницирао јер су имали потребу да едукују људе због карактера спољне трговине у пословању. Њима је потребно да имају људе који су оспособљени да обаве и тај део посла – рекао Одаловић.

Упитан који је и какав то „део посла“, он каже да ако међународно предузеће има међународну комуникацију у политичке аспекте у свом раду, „нема разлога да њихов кандидат не буде примљен“. То је школа, то није никаква привилегија, истиче Одаловић.

– Ако погледате систематизације свих тих јавних предузећа, сви имају секторе за међународну сарадњу. Сви улазе у део онога што се ради на глобалном плану, није то више затворена авлија и затворено двориште – закључује он.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here