Митрополит Амфилохије тражи да се обнови Црква Светог Петра

Поделите:

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије затражио је од премијера Душка Марковића обнављање порушене Цркве Светог Петра и да се Његош сахрани у њој, што му је била, како каже, и последња жеља.

Премијеру Црне Горе је митрополит Амфилохије упутио писмо и изразио наду да ће у црногорском друштву сазрети сазнање да је неопходно обновити цркву и тамо сахранити Његоша.

Подсетио је да то није прво писмо које је упутио једном црнгорском премијеру са истим захтевом. Учино је то, каже, и док је премијер био Игор Лукшић, па потом Мило Ђукановић и сада када је премијер Марковић.

„Подсетио сам га да се врати црква на Ловћену. Нека маузолеј остане ту, нека то сведочанство једног времена и односа према Његошу, који није његошевски. Да се Његош извади из тамнице. За оне који не верују у свеце, на Ловћену су сада мошти Његошеве и то изрешетане муњама и громовима и пребациване шест пута. Његош је по томе јединствен у Европи и свету, јер је шест пута његов гроб прекопаван, и надамо се да ћемо га седми пут, седам је свети број, вратити у његову црквицу“, навео је митрополит Амфилохије, преноси портал Вијести.

Митрополит Амфилохије је рекао да је Његоша сустигло оно од чега се бојао, а то је „зло домаће“.

„Зло домаће је управо њега стигло и данас ви имате Ловћен који је једина планина у свету која је тако згажена, унижена, понижена, чија је утроба разорена“, рекао је Амфилохије гостујући првог дана фестивала „Ћирилицом“ који Народна библиотека Будве организује и реализује у сарадњи са Удружењем издавача и књижара Црне Горе.

Представљајући своју нову књигу о Његошу „Житије светог митрополита Петра другог – цетињског пустињака и ловћенског тајновидца“, Митрополит је описао маузолеј као „симпатичну замисао“ скулптора Ивана Мештровића, уз оцену да је у питању „васкрсавање древних египатских пирамида, месопотамских владара којима су подизане такве огромне грађевине“.

„Али то нема никакве везе са оним истинским, правим Његошем. Али има са идеологијом која је у то време владала, идеологија такозваног соцреализма, бољшевичка. Једна мегаломанија која прославља људску моћ, силу, снагу, а човека ту нема, он нестаје. Као што је нестао Његош, нестало оно што је према његовој мери било. Даће Бог да се обнови порушена црква на Ловћену“, казао је митрополит Амфилохије.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here