МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ: Скрнављењем светиња спречавају повратак Срба

Поделите:

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом сматра да скрнављење православних храмова и гробаља у Сарајеву и другим дијеловима БиХ представља средство одвраћања Срба од повратка и да то управо локалне власти искориштавају како би одвратиле Србе од повратка на њихова вјековна огњишта.

„Скрнављења наших храмова и гробаља у Федерацији БиХ /ФБиХ/, али не само у ФБиХ, константна је појава на овим просторима. Ми процјењујемо да је овакав однос власти према починиоцима кривичних дјела не само непримјерен, него врло опасан и штетан. И више од тога, открива један шовинистички и дискриминаторски менталитет који се увријежио у носиоце власти у овој земљи“, истакао је владика Хризостом у интервјуу Срни.

Митрополит Хризостом наглашава да је из „сарајевског басена“ протјерано, расељно и исељено хиљаде Срба и да се исто десило и у централној Босни – зеничкој, травничкој и бугојанској регији.

„То је, уосталом, позната ствар, али је жалосна чињеница да толико година нико не говори о прогону Срба из централне Босне, односно из наше Митрополије“, констатује владика Хризостом.

Он наглашава да ће питање повратка, односно враћања имовине Српске православне цркве како у самом Сарајеву, тако и шире у БиХ, свакако бити приоритет његовог програма и рада.

„То је проблем који траје дуги низ година и деценија и не треба градити илузију да ћемо неким чаробним штапићем све то ријешити“, упозорава митрополит Хризостом.

Он указује да је Митрополија дабробосанска суочена са проблемом националне и вјерске дискриминације и сегрегације које сви виде и препознају, како домаћи, тако и страни фактори.

„Нажалост, имамо утисак да одређени кругови то и желе да виде. Јер како другачије разумјети њихово недјеловање да се проблем дискриминације и сегрегације у Сарајеву и БиХ не рјешава“, пита владика Хризостом.

Опште стање у Митрополији дабробосанској владика оцјењује као добро, додајући да то не значи да нема проблема на терену, прије свега, у дијелу епархије који се налази на подручју ФБиХ.

Срна, РТРС
Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here