Mitropolit Ilarion: Dolar je takođe svojevrsna kriptovaluta kao BITKOIN

Podelite:

Prvi arhijerej Ruske pravoslavne crkve za spoljne crkvene veze – mitropolit Volokolamski Ilarion – ocenio je da dolar i kriptovalute „imaju nešto zajedničko“.

Objasnio je da su i američka valuta i, recimo, bitkoin, „mehuri od sapunice“ i nastavio:

„Dolar je takođe svojevrsna kriptovaluta. Zato što niti znamo kako se njime upravlja niti – koliko je trenutno, odnosno – u bilo kom trenutku, zaista dolara u opticaju. Kriptovalute su samo još jedan korak odvajanja od svih realnih materijalnih resursa“.

Ilarion je dodatno ukazao i inicirao:

„Od velike je važnosti da se izuči ovaj fenomen i da se istraži njegova moralna dimenzija. Crkva takođe treba da učestvuje u istraživanju ovoga fenomena“.

Mitropolit Volokolamski je ocenio da su kriptovalute samo novi i novi mehuri od sapunice i finansijske piramide „iza kojih ne stoji ništa“.

On je digitalni novac ponovo povezao sa dolarom, ponovivši da američka valuta nije „uparena“ sa materijalnim resursima niti je obezbeđena rezervama zlata.

Ilarion se založio, inače, da ruski učenici i studenti izučavaju „osnove religiozne kulture i svetovne etike“, istakavši da će to suzbijati ekstremizam među mladima.

„Veoma je važno da omladina kod nas zna čemu, na primer, uči islam. To je potrebno da može, ako pokušaju da ga vrbuju i da mu sugerišu da islam traži da se ubijaju nevernici – mogao da odgovori: nije tako, znam da islam i druge religije ne pozivaju na ubistvo“.

Fakti

Podelite:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here