Младић међу свецима

Поделите:

У храму светог Илије држе Младићеву слику као икону!

У једином храму Српске православне цркве у Јужној Аустралији окачна је слика хашког оптуженику и генерала Ратка Младића.

Да слика генерала виси на зидинама у овог подземог храм посвећеном Светом пророку Илији, откривено је недавно када је епископ аустралијско-новозеландски Силуан посетио ову парохију у Kубер Пидију на дан храмовне славе, те се у храму усликао како ломи славски колач.

Kолико дуго Младићева фотографија стоји ту и из којих разлога до јуче нисмо успели да сазнамо, али према речима верског аналитичара Драшка Ђеновића то није ништа необично.

– Нарочито јер се ради о мањем храму који нема пуно просторија да све одваја. Поставља се питање да ли је то тамо у Аустралији православна црква или је српска која подразумева национализам и све остало. Генерално, све цркве које су преко донекле имају задатак да сачувају етнички идентитет народа јер деца тих наших људи који живе тамо постају Аустралијанци, Енглези, Американци, Норвежани и слично, а цркви је битно да сачува српство. Такође, чињеница јесте да је Ратко Младић за многе који су тамо херој – објашњава наш саговорник.

Иначе, на дан храмовне славе у својој беседи епископ је бодрио вернике да и у овом делу света наставе да славе Бога и корачају путем Христових заповести, истичући за пример Светог пророка Илију као великог Божјег угодника.

Током славског ручка, гости из Мелбурна и чланови мелбурнских културно-уметничких друштава су извели низ традиционалних представа. Епископ је том приликом поздравио домаћине и госте из Мелбурна, похваљујући подршку који су својим доласком пружили овој малој заједници. Након свечаног ручка, Епископ је обишао неколико верника и дугогодишњих становника овог градића како би се ближе упознао са животом наше Светосавске Цркве и у овом делу света.

 

 

Ало

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here