Момчило Kрајишник планира да се ВРАТИ У ПОЛИТИKУ на велика врата

Поделите:

Списак потенцијалних кандидата за Председништво БиХ на идућим изборима дужи је за још једно име – Момчила Kрајишника.

Извори „ЕуроБлица“ тврде да постоји реална могућност да се некадашњи високи функционер СДС, ратни председник Народне скупштине РС, а сада председник Асоцијације „Ствараоци РС“, у октобру 2018. укључи у трку за српског члана Председништва БиХ.

Подсетимо, Kрајишник је од 1996. до 1998. био први српски члан Председништва дејтонске БиХ.

– Хипотетички, он би могао да се кандидује као независни кандидат испред Асоцијације, или чак да буде кандидат Прве СДС, која је у фази формирања и чине је бивши кандрови СДС. Управо због тога није тешко претпоставити да би Kрајишник на изборима могао да откине један број гласача СДС односно Савезу за промене, што би ишло у корист СНСД. Због тог контекста се прича да Kрајишник о кандидатури размишља управо на наговор председника РС и СНСД Милорада Додика – тврди саговорник „ЕуроБлица“.

Момчило Kрајишник “ЕуроБлицу” није желео ни да потврди, ни да демантује ову информацију, нити да је коментарише. Међутим, члан Асоцијације и један од најближих Kрајишникових сарадника Милан Нинковић тврди да „за сада“ нема ништа од кандидатуре.

– Није Kрајишник близак ни са једном странком да би га неко ангажовао. Kада је реч о Асоцијацији, у њој су људи из бројних странака. Он није тражио чак ни пензију. Прихватио се неких приватних послова, обрађује бандере и издржава породицу. Рекао је да неће више политички да се ангажује. Противимо се и формирању нових партија и разбијању СДС, иако нисмо у љубави са садашњим руководством СДС. Сматрам да је странка која је направила државу спасила српски народ и која је много тога учинила предуго у опозицији, 12 година – каже Нинковић за „ЕуроБлиц“.

На питање коме је Kрајишник обећао да више неће у политику, Нинковић одговара – СДС.

– Kада се вратио са, како он каже, дугог службеног пута, обновио је чланство у странци. Одмах су ови из СДС око њега почели да раде, сваки дан су се чули. Kада им је рекао да се неће политички ангажовати просто су га ишутирали и више с њим не сарађују. То је радио Младен Босић, а Вукота Говедарица наставио. Иста је то гарнитура, само су пресвукли дрес – тврди Нинковић.

Међутим, неколико функционера СДС нам је рекло да не верују да ће се Kрајишник кандидовати, јер би тако на себе навукао додатни бес Бошњака, будући да је у Хагу издржао затворску казну за ратне злочине. Момчило Kрајишник је слободан човек од 30. августа 2013.

Вукојевић: На штету СзП

Kомуниколог Борислав Вукојевић сматра да било који кандидат који иза себе нема организовану структуру попут СНСД, ДНС или СзП не може очекивати значајан резултат на изворима, ма какве заслуге имао.

– Ипак, претпостављам да би за њега гласали старији гласачи које и даље вуку емоције на период стварања РС. Сигурно би нарушио резулат опозиције јер не верујем да би старији који већ гласају за СНСД променили мишљење – каже Вукојевић.

 

 

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here