Москва позвала Загреб да не подстиче Украјину на „донбаску Олују”

Поделите:

ПОЗВАЛА ХРВАТСКУ ДА – НАПРОТИВ – УТИЧЕ ДА КИЈЕВ ПОШТУЈЕ И РЕАЛИЗУЈЕ „МИНСК”

МИНИСТАРСТВО иностраних послова Русије саопштило је да је забринуто због контаката званичника Украјине и Хрватске поводом „враћања територија” у Донбасу које нису под контролом Кијева. Другим речима: због подстицања украјинских власти на „донбаску Олују”.

          Руско министарство је објавило да су ради тога крајем августа у Кијеву боравили бивша хрватска министарка правде Весна Шкаре-Ожболт, бивши заменик министра унутрашњих послова Хрватске Јошко Морић и некадашњи председник владиног комитета за избеглице и расељена лица Ловре Пејковић.

          „Према информацијама којима располажемо, са гостима из Загреба је разговарано о враћању територија на бази хрватског искуства 90-их година. То искуство је негативно јер су војне операције Загреба у 1995-ој довеле до 250.000 српских избеглица и многобројних жртава”.

          МИП РФ је као опасне означио тезе „изнуђености” и „допустивости” метода „мирне реинтеграције” попут хрватских јер су то, поред осталог, сигнали Украјини да започне нови рат и да одустане од обавеза које има по „минским споразумима”.

          Врх руске дипломатије позвао је Загреб да подстиче Кијев на поштовање и реализацију договореног у Минску.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here