На данашњи дан умро Никола Тесла

Поделите:

На данашњи дан 1943. у Њујорку је умро Никола Тесла, српски физичар и проналазач на пољу физике, електротехнике и радио-технике, један од највећих светских проналазача у историји.

Од 1884. до смрти живео је у САД, где је патентирао око 700 проналазака од којих неколико десетина има широку примену. Међу њима је и серија изума (1896-1914) који чине темељ савремене радио-технике.

Најзначајнији Теслини проналасци су полифазни систем, обртно магнетско поље, асинхрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор. Такође, открио је један од начина за генерисање високофреквентне струје, дао је значајан допринос у преносу и модулацији радио-сигнала, а остали су запажени и његови радови у области рендгенских зрака.

Његов систем наизменичних струја је омогућио знатно лакши и ефикаснији пренос електричне енергије на даљину. Био је кључни човек у изградњи прве  хидроцентрале  на Нијагариним водопадима.

Једини је Србин по коме је названа једна међународна јединица мере, јединица мере за густину магнетног флукса или јачину магнетног поља — тесла.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here