На Космету ухапшен Србин: Тридесетак косовских специјалаца привело 75-годишњака

Поделите:

У акцији хапшења учествовало тридесетак полицајаца. У аутобусу из којег је изведен Богдан Митровић (75) били његова супруга, кћерке, зет унук – прича Милан Михајловић, вођа групе расељених Срба из Мушутишта.
Косовска полиција ухапсила је око поднева 75-годишњег Богдана Митровића, расељено лице из села Сопине код Мушутишта. Према сазнањима “Новости” Митровић је ухапшен из аутобуса са расељеним Србима који су се враћали из Мушутишта где су на темељима цркве пресекли славски колач.

– Богдана су извели из аутобуса недалеко од суве Реке на уласку на ауто-пут, а више од тридесетак полицијаца је учествовало у његовом хапшењу. Богдан који је у аутобусу био са супругом, кћеркама зетом и унуком, није пружао отпорт при хапшењу јер је свестан да није крив ни за шта – рекао је Новостима Милан Михајловић, вођа групе расељнеих Срба која је у недељу из више средина у централној Србији кренула пут Мушутишта да обележе храмовну славу на темељима порушене цркве Успења превсете Богородице.

И док објашњава да су и после хапшења морали да наставе пут због полицијске пратње, Милан истиче да је Богдановој супрузи Момирки позлило и да нису могли да позову хитну помоћ јер је косоовска полиција инсистирала да се њихов аутобус не задржава због пратње.

Иначе, расељени Срби из Мушутишта годинама уназад обилазе темеље своје цркве порушене 1999 године када је порушена и већина њихових домова. У селу је до 1999 године живело око 1000 Срба али се повратку расељених, који су изразили жељу да се врате противе локални Албанци, који су их прошле године спречили да обележе храмовну славу.

ИСПЛАНИРАНА АКЦИЈА

Косовски полицијаци који су ухапсили Митровића показали су налог тужиоца за хапшење а под образложењем да је оптужен за наводне ратне злочине. Пресретање аутобуса од стране више десетина полицајаца и хапшење једног од расељнеих само указује да је читава акција била испланирана и да Албанци на све начине настоје да спрече повратак расељених Срба – истиче за Новости Милан Михајловић, представник расељених Срба из Мушутишта.

ЂУРИЋ: НАСТАВАК ПОЛИТИКЕ ЕТНИЧКОГ ЧИШЋЕЊА

Хапшење људи на основу некаквих тајних спискова је само изговор за наставак политике етничког чишћења српског народа са Косова и Метохије, саопштио је данас директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, поводом хапшења једног Србина код Суве Реке.

Полиција је данас у Мушутишту, код Суве Реке, постала и отворени инструмент у шовинистичкој политици спречавања повратка расељених Срба, истакао је Ђурић.

Он каже да је Мушутиште протеклих година било симбол страдања српског народа и место окупљања најокорелијих албанских шовиниста и србомрзаца и, уместо да привремене власти у Приштини стварањем услова за повратак расељених у то село покажу да су за окретање нове странице у српско-албанским односима, оне шаљу казнене експедиције на Србе који се усуде да посете своје куће и цркву.

„Ми смо разумели ту поруку, и још једном политичарима у Приштини али и међународној заједници поручујумо да наше стрпљење није неограничено и да нормализације односа не може бити уколико друга страна то не жели“, напоменуо је Ђурић.

Он је оценио да је крајње време да буду предузети одлучни кораци да они који су брутално етнички очистили десетине српских градова и села на Косову и Метохији буду кажњени.

„Али ми уместо тога данас имамо наставак срамотне и нељудске праксе малтретирања оних који су једном већ били жртве злочина и потпуне неосетљивости дела међународне заједнице на страхоте које се догађају српском народу“, наводи се у саопштењу.

Поделите:

2 COMMENTS

  1. Sta? Nek’ ne brine! CASKOM CE TO
    ovaj i onaj- iz Beograda i Banjaluke- srediti: ja cuo prije dvadeset i nesto dana na MITINGU- PROSLAVI- tzv. “ oluje“, rekli i zakleli se na vjernost jedan drugom da nece dozvoliti da ni jednom
    Srbinu vise dlaka sa glave fali,izuzev ako sama otpadne…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here