На огради амбасаде Пољске у Тел Авиву исписани кукасти крстови и антипољске пароле

Поделите:

Варшава — Пољска тражила од Израела да ефикасније заштити њену амбасаду у Тел Авиву и спречи да по њој шарају кукасте крстове и вулгарне поруке да су Пољаци убице.

Управо такве поруке освануле на огради амбасаде у недељу, саопштило је пољско Министарство спољних послова.

„На улазу у пољску амбасаду неко је спрејем нацртао кукасте крстове и исписао вулгарне, антипољске пароле. Израелске власти повеле су истрагу. МСП сматра да сасвим сигурно треба спустити температуру дискусије која се води у обе државе, јер сада не прија дијалогу“, казао је државном Пољском радију портпарол пољског МСП-а Артур Ломпарт.

Кукастим крстовима и вулгарним порукама да су Пољаци убице и да напусте Израел непознати вандали ишарали су амбасаду након најновије варнице у спору Пољске с једне и Израела, САД и јеврејских организација с друге стране, због односа Пољака према Јеврејима током Холокауста.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки у жељи да спор ублажи, објашњавајући у Минхену на форуму о безбедности у суботу да неће бити кривичне одговорности по измењеном Закону о институту памћења народа за сведочења о појединачним злочинима Пољака према Јеврејима, нехотице је само долио уље у ватру када је казао да је починилаца било и медју Пољацима, самим Јеврејима, Украјинцима, Русима, не само Немцима. 

У Израелу је та изјава дочекана на нож као покушај Моравјецког да баци кривицу за Холокауст и на саме жртве, Јевреје а израелски премијер Бењамин Нетањаху протестовао је у недељу против таквих изјава у телефонском разговору са Моравјецким.

„Ваше изјаве су неприхватљиве и нема основа да се упоређује понашање Пољака и Јевреја током Холкауста“, казао је Нетањаху Моравјецком, јављају пољски медији.

Моравјецки је након разговора са израелским премијером на Твитеру поручио да је нужан дијалог о најмучнијим страницама историје јер је међу свим народима жртвама у окупираној Европи током Другог светског рата било људи који су исказали највеће милосрђе али и оних који су показали најмрачнију страну људске природе у колаборацији са немачким нацистима.

Владајућа пољска странка Право и Правда поручила је да извињења неће бити, јер како је казала портпарол странке Беата Мазурек, премијер је у Минхену само казао истину.

„Премијер Моравјецки је рекао истину коју је израелској страни тешко да прихвати. Не поричемо да је било појединачне сарадње са окупатором на разним странама, зато за причање истине нема потребе да се извињава“, казала је пољским медијима Мазурек.

Моравјецки је након разговора са Нетањахуом нагласио да ниједан појединачни случај злочина и сарадње се нацистима не сме да преноси терет одговорности на целе народе који су били жртве хитлеровске немачке машинерије смрти.

(Бета)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here