Нацрт стратегије за проширење ЕУ: Србија чланица до 2025.

Поделите:

Европска комисија нацртом стратегије за проширење Европске уније предвиђа да би Србија могла да постане пуноправна чланица до 2025. године, пошто до 2023. године затвори сва преговарачка поглавља и постигне споразум о нормализацији с Приштином.

У нацрту стратегије за приступање Србије и других балканских земаља ЕУ, која би требало да буде уствојена у фебруару, наведени су послови који стоје и пред Србијом и пред ЕУ, као и временски рокови у којима они треба да буду обављени да би чланство било могуће до 2025, сазнаје РТС.

Према садашњем нацрту, сва преговарачка поглавља требало би да буду отворена и затворена до 2023. године, како би улазак Србије био могућ 2025, имајући у виду дуг процес ратификације приступног споразума у Европском парламенту и парламентима земаља чланица.

Наводи се и крај 2019. године као рок за постизање обавезујућег споразума о нормализацији између Београда и Приштине, што је међу кључним условима за чланство у Унији.

Стратегија ће бити нека врста мапе пута до чланства, чини га конкретнијим и опипљивијим, али без гаранција и аутоматизма у пријему земаља кандидата, ако оне не буде спремне за чланство у предвиђеним роковима, рекли су за РТС извори у Бриселу.

Оцењује се да је, имајући у виду досадашњи темпо преговора, 2023. година више него амбициозан рок за отварање и затварање свих преговарачких поглавља, а да осим спремности кандидата, проблем за стратегију може бити одсуство подршке земаља чланица.

Прва половина 2018. веома значајна за Србију и Балкан
РТС наводи да ће прва половина 2018. бити веома значајна за Србију и Балкан – Бугарска као председавајућа ЕУ у овом периоду истиче интеграцију Западног Балкана као свој приоритет, а после објављивања стратегије у фебруару уследиће и годишњи извештаји Европске комисије о напретку за све земље региона у априлу.

У мају у Софији биће одржан заједнички самит лидера Балкана и ЕУ, а у јуну у Бриселу на самиту ЕУ доносиће се закључци и конкретне одлуке о следећим корацима у процесу проширења.

Загребачки Јутарњи лист пише да су јасни рокови наведени само за Србију и Црну Гору, које ће, како пише, моћи да постану чланице до краја 2025, док се за остале земље наводи да треба да до тада треба да напредују у приступним преговорима.

Нацртом стратегије за приступање балканских држава ЕУ, која би требало да буде усвојена у фебруару, указано је да ЕУ „не жели да увезе граничне спорове“ између држава у региону, додаје Јутарњи лист.

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер изразио је очекивање да ће стратегија указати на пут којим земље кандидати треба да иду ка чланству у ЕУ, али и нагласити шта институције ЕУ и земље чланице треба да ураде као подршку партнерима и пријатељима на Западном Балкану.

Мекалистер је рекао за РТС да све земље Балкана имају европску перспективу, али да је председник ЕK Жан-Kлод Јункер поменуо Србију и Црну Гору јер су две водеће земље у процесу и већ воде преговоре.

Јутарњи лист пише да је за Србију важна и порука да ће морати да реши односе с Приштином путем правно обвезујућег документа, за који се у овом нацрту каже да је кључан за стабилност целог региона и европску перспективу.

БиХ би до 2019. године требало да добије статус кандидата, ако до тада доврши поступак слања одговора из упитника и Kомисија заврши свој део посла.

И Албанија ће, како је наведено, ако испуни услове, и Македонија ако реши питање имена с Грчком, 2019. године имати замах у преговорима о чланству, наводи се у тексту.

 

 

Бета

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here