Народна посланица која слике иконе, АЛИ то није све…

Поделите:

Kада није у посланичкој клупи, слика православне иконе, одлази у цркву и манастире широм Србије, а када јесте, залаже се за евроинтеграције, сарадњу са НАТО и пријатељство са Немачком.

Рођена Kрагујевчанка која одмалена живи у престоници

– Већина грађана је под утиском бомбардовања 1999. године и то је природно. Ни ја не заборављам комшиницу која је погинула када су је гелери погодили испред куће на Чубури. Међутим, морамо више да гледамо у будућност, да се руководимо својим интересима. Земље Европске уније и НАТО алијансе и даље су нашим грађанима најпожељније за живот. Ако гледамо са становишта религије, чланице НАТО-а су и православне земље: Грчка, Бугарска и Румунија – истиче Весна Марковић.

Kао председница посланичке групе пријатељства с Немачком и члан Одбора за евроинтеграције, Весна се залаже за однос према НАТО какав имају Аустрија, Шведска или Финска.

– Ми смо преко ИПАП споразума остварили највиши степен сарадње са НАТО-ом коју може да има земља нечланица. Та сарадња коју остварујемо кроз заједничке војне вежбе значајна је и због односа са KФОР-ом који је продужио мандат на Kосову и Метохији. Та војска ће и даље чувати наше манастире и становништво на Kосову, што је значајно за очување културног наслеђа и мира – каже Марковић.

Управо су манастири одредили Веснин животни позив.

– Мој први сусрет с иконама је био у цркви, а са српском средњовековној уметношћу упознала сам се најпре у средњој школи, а касније много детаљније на факултету. Најснажнији утисак на мене су оставиле фреске средњовековних манастира Студенице и Сопоћана. Неколико година након завршетка Високе школе ликовних и примењених уметности боравила сам у манастиру Градац код Рашке. У том манастиру од тадашње игуманије и монахиња научила сам специфичну технику сликања иконописа јајчаном темпером. Реч је о бојама од природног материјала, минерала које се добијају када се помешају прах, јаје, вода и сирће – објашњава посланица СНС.

На подстрек пријатеља почетком новог миленијума опробала је умеће с јајчаном темпером.

– Занимљиво да ми је прву икону наручио пријатељ из Велса Малком, иначе протестант. Највећи подстрек добијала сам, најпре, од пријатеља који су желели да поседују моје иконе. Посебна ми је част да сликам славску икону која има богослужбени карактер и заузима веома важно место у хришћанском дому. До сада сам учествовала у заједничким изложбама, а планирам да направим и прву самосталну поставку – истиче Марковићева, која слика иконе у свом стану на Врачару.

Нема места насиљу у скупштини

Марковић је већ пет година део српског парламента који одавно није на добром гласу у народу.

– Није добро да насиље постане део политичке борбе. Скупштина је место за отворену, конструктивну расправу. Треба да се представимо грађанима као озбиљна институција. Насиљем нико ништа не може постићи – каже Весна, и додаје да посланици СНС-а нису прекршили Пословник предлагањем око 300 амандмана којим су појели време расправе о буџету 2018. године.

Блиц

Поделите:

5 Коментари

  1. Да ли је могуће да код Срба пролази неко ко прича о нато алијанси и подржава савез и која нас је уништила и посејала нам канцер ,нама и нашој деци а као је православан ? Е па то је смешно,јер тај није православан,већ је екумениста,а самим тим не жели добро Српском народу.
    Срби окрените се Богу и мајци Русији,јер после веома дугог времена еу и нато имају алтернативу а то је Русија,али Српски народ мора искрено дс се покаје и обожи ,јер коме је Бог далеко од срца онда је и Русија далеко од срца а ближи су му нато фашисти који подржавају шиптарске кољаче,па да нећемо можда са Харадинајем и његовим кољачима заједно на војне вежбе ускоро,питао би дотичну госпођу „православку“?

  2. Госпођа би да гледа у будућност а да заборави прошлост на којој би требало да се гради будућност јер само неко ко није нормалан би могао да заборави прошлост јер на искуству можеш нешто да градиша а искуство нас учи да су нам НАТО И ЕУ непријатељи а Руси пријатељи али код овог духовно отупелог и до скоро комунизмом задојеног народа може све да прође!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here