Наши осуђеници Немцима продају краставчиће

Поделите:

У КПЗ „Сремска Митровица“, узгајају повртарске културе. У берби корнишона, на 4,5 хектара, 70 затвореника. Цео род откупљен, ускоро у плану и узгајање паприка

ГОТОВО 70 осуђеника Казнено-поправног завода Сремска Митровица, током лета било је ангажовано на узгоју и берби корнишона. Ових дана, цео посао се приводи крају, а надлежни су више него задовољни како је све протекло, с обзиром на то да се у пројекат први пут ушло ове године.

Корнишони су били засађени на четири и по хектара земљишта, а цео род откупљује компанија „Carl Kuhne“, која је више од 300 година једна од водећих у Немачкој у производњи и преради повртарских култура. Интересантно је да ће двојици осуђеника, након што издрже казне, бити омогућено да на својим имањима гаје корнишоне, које ће пласирати овој немачкој фирми.

Александар Алимпић, управник Казнено-поправног завода „Сремска Митровица“, истиче да је циљ пројекта, који је урађен уз подршку Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде, да се кроз развој радних навика код осуђеника и директно укључивање у производњу корнишона употребом ресурса КПЗ стекну практична знања из те области. За то, како наглашава, били су задужени агроинжињери.

– Након издржане казне, они који су заинтересовани, могу да аплицирају и за добијање опреме вредне 2.500 евра, која је потребна за опремање 20 ари – објашњава Алимпић. – Узгојем корнишона на тој површини може у просеку да се заради 400 евра месечно. Суштина је да им понудимо могућност да могу да издржавају своју породицу, да не дођу поново код нас.

Наш саговорник наводи да производњом корнишона на земљишту КПЗ дневно зараде од 1.000 до 2.400 евра, у зависности од бербе, као и од класе. Цена по килограму за прву класу је 80 центи. Сав новац који се на тај начин заради иде у буџетска средства која се троше за потребе Завода. Кад се буде завршио посао око корнишона, отпочеће узгој паприка.

КПЗ има 800 хектара обрадивог земљишта, од чега је 6,5 хектара под воћем. Поред тога баве се узгојем свиња, којих има око 800, затим, ту је и 250 грла стоке, од чега су 100 музне краве које дневно дају и до 2.000 литара млека. Читаву количину откупљује „Имлек“. Посебно место резервисано је за ергелу, која има 38 коња, међу којима су и три понија. Уз ергелу недавно је основана и школа јахања.

У овој установи осуђеници могу да се обуче да буду и вариоци, бравари, столари, стругари, тапетари, имају могућност да се обуче и у штампарији. Са 20 предузећа потписан је уговор о пословној сарадњи и код којих поједини осуђеници раде. Након што одслуже казну, неки од њих тамо добијају стални посао.

САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДНЕ МЕХАНИЗАЦИЈЕ

КПЗ Сремска Митровица иницирао је одржавање Сајма домаће пољопривредне механизације, који ће бити одржан 2. и 3. септембра. Од тог дана, на платоу преко пута зграде затвора биће стална изложбена поставка, где ће сви заинтересовани моћи да испробају и купе механизацију која се прави у овом Заводу.

– На Сајму ће бити попусти и до 15 одсто на наше производе – каже Александар Алимпић. – Ми производимо више врста приколица, као и средње тешку и тешку дрљачу. Базирали смо се на ону механизацију која је неопходна за ово наше подручје. У овој години већ смо продали 126 приколица, од тога највише су купили Мађари. Цене су више него повољне.

 

 

Вечерњеновости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here