Насиље над старима – најбоље чувана породична тајна

Поделите:

Пензионери су често жртве насиља и финансијске експлоатације, и то од стране чланова фамилије. Поготово су угрожене жене, које су три пута чешћа „мета“ насилника од мушкараца

НАСИЉА нису поштеђене ни старије особе, поготово старије жене, које су три пута чешће жртве породичног насиља у односу на старије мушкарце. Оне су често изложене различитим облицима занемаривања, злостављања, насиља, што доводи до депресије, страхова, усамљености и сиромаштва. Србија спада у демографски старе земље, према попису становништва из 2011. године међу 7.186 862 становника је било 1.250.316 оних који су стари 65 и више година (17,4 одсто), међу којима је 723.249 жена (58 одсто).

Допринос старијих жена за друштво у јавном и приватном животу, као мајки, домаћица, неговатељица, саветодаваца је непроцењив. Ипак, социјални и економски положај ове групе зависи од низа фактора, па су неретко жртве насиља, и то најчешће породичног. Најчешћи разлог породичног насиља је користољубље, и ту су злостављачи углавном деца.

Кампања под називом „Зауставимо насиље и дискриминацију над старијим женама“ званично је почела 15. јуна, а спроводи удружење „Амити“ уз подршку Владине канцеларије за људска и мањинска права.

Како истиче Надежда Сатарић из удружења „Амити“, наше друштво и даље нема слику старије жене као жртве.

– Знаци физичког насиља се могу приписати повредама услед пада. Старији мушкарац партнер може деловати безопасно и убедљиво када се „ограђује“ од својих поступака. Највећи проблем је што се жене углавном стиде да говоре о злостављању. То су само неки од разлога због којих професионалци не уочавају насиље над старијим женама.

Психичко или емоционално злостављање, вербално или невербално смањује самопоштовање старије жене, изазива осећај несигурности, застрашивања и очаја.

Ништа мање није проблематична и економско-финансијска експлоатација старих жена: преузимање контроле над пензијом или имовином старије жене; злоупотреба или крађа чекова, накита, новца; продаја имовине старије жене без њеног пристанка, мењање тестамента, злоупотреба пуномоћја.

Знаци и симптоми физичког насиља над старијим женама су: необјашњиви знаци повреда, модрице, отоци, ожиљци, сломљене кости, уганућа, ишчашења; сломљене наочаре или њихов оквир; знаци спутавања, као што су трагови каишева на зглобовима.

Разлози за прикривање или непризнавање насиља су: страх од насилника, осећај срамоте, нарочито кад су деца или чланови ближе породице злостављачи; осећај кривице или осећај да су на терету, нарочито код тешко оболелих, непокретних или материјално зависних од породице; сумње да ће ико веровати у њихову причу; зависност од насилника, јер јој је он ипак издржавалац или неговатељ.

Новости

Поделите:

1 COMMENT

  1. јел ово стварно оволико масовно, да би нам намакли хаг, уједињене нације, ббц, дојче веле,
    жене у црном ЛГГБББТЏ, и секс као предмет у дечијим школама?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here