Насилници по хитном поступку у „Др Лаза Лазаревић“

Поделите:

.Насилници и особе са менталним сметњама које су склоне породичном насиљу од сада ће по хитном поступку бити смештани у клинику „Доктор Лаза Лазаревић“.

Ова мера је предвиђена Протоколом о сарадњи који су закључили Прво, Друго и Треће основно јавно тужилаштво у Београду са клиником „Доктор Лаза Лазаревић“.

Примена Протокола ће омогућићити будуће координирано и хитно смештање лица са менталним сметњама која услед тих сметњи озбиљно и директно угрожавају сопствени живот, здравље или безбедност и живот другог лица, наводе у Тужилаштву.

У циљу ефикасног поступања уведени су и дежурни телефони у клиници „Др. Лаза Лазаревић“ који ће 24 часа бити доступни поступајућим тужиоцима као и полицији.

Поред овога, протоколом су дефинисане и услуге вештачења таквих лица, жртава насиља.

Потписници Протокола су и изразили обострану вољу за коришћењем различитих терапеутских модалитета према починиоцима насиља којима клиника располаже, са циљем подвргавања психо-социјаном третману учинилаца насиља и њиховог праћења кроз примену психо-социјаног третмана .

Очекује се да ће овај вид сарадње полиције, тужилаштва и клинике значајно побољшати кавлитет сарадње, будући да је значајно убрзан поступак смештаја и вештачења лица са менталним сметњама.

Такође, и кроз стално учешће представника клинике у раду група за координацију и сарадњу које су образоване у тужилаштвима у складу са Законом о спречавању насиља у породици и чији рад се у досадшњој примени закона показао као најзначајнији у превенцији насилног обрасца понашања, наводи тужилаштво.

Протокол је резултат заједничких предлога и конкретних мера за хитно деловање, који су усаглашени на раније одржаном састанку у Министарству правде Србије, напомиње се у саопштењу.

Закон о спречавању насиља у породици примењује се од 1. јуна и предвиђа низ хитних мера за спречање извршења кривичних дела.

Починиоци насиља су махом зависници од алкохола, али и других облика поремећаја личности.

 

 

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here