НАТО брише сва правила у ЕУ

Поделите:

Током војних вежби у Европи, снаге НАТО-а су морале да пролазе пасошку и царинску контролу, као и да поштују правила кретања у саобраћају, што је значајно смањило брзину кретања војника Алијансе, пише „Блумберг“.

За време војних вежби „Операција чувар сабље“, снаге НАТО-а у Источној Европи су се стално суочавале са „лежећим полицајцима“, како у директном тако и у преносном смислу.

Командант Копнених снага САД у Европи генерал Бен Хоџис је морао да слети на румунску авио-базу и прође царинску контролу приликом доласка из Бугарске у Румунију. Са оваквом ситуацијом се суочио и у Мађарској, где су му проверили пасош.

Осим тога, војници НАТО-а нису могли да користе путеве, мостове са ограниченом носивошћу, док су се многе пруге и тунели показали неодговарајућим за нову војну технику.

На крају војних вежби, Хоџис је позвао на стварање „војне Шенгенске зоне“, која би омогућила војсци да се креће без препрека.

Према речима генерала, северноатлантски блок треба што пре да омогући војним комвојима да се крећу по Европи „исто тако брзо као што то раде мигранти“.

У просеку, за добијање различитих одобрења снагама НАТО-а потребно је 15 дана.

Подсетимо, почетком августа министарка одбране Холандије Жанин Хенис Пласшерт позвала је руководство ЕУ да створи „војну Шенген зону“ како би војска оперативно могла да се креће по територији Европе.
Спутњик

Поделите:

1 COMMENT

  1. Srpijanska vlast im je ukinula carinsku i pasošku kontrolu.
    Još samo da im, na kredit, izgradi auto-put NIŠ-PRIZREN-DRAČ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here