НАТО уклања Скопље из руске слагалице

Поделите:

После увођења Црне Горе у своје чланство, НАТО планира да то уради и са Македонијом, а акција би требало да буде завршена до пролећа 2018, пише „Јутарњи лист“.

Лист наводи да се ради о „хитној акцији која је у Бриселу осмишљена, са циљем разбијања руског утицаја у региону“.

Као један од договора који су укључени у „пројекат“ је и улазак Македоније у НАТО са префиксом „Бивша југословенска република“, а до чланства у ЕУ ће се решити спор са Грчком око имена.

Јутарњи лист наводи да је стагнација званичног Скопља ка евроатланским интеграцијама била условљена грчким одбијањем да држава са именом „Македонија“, на које Атина сматра да има једино право, постане чланица НАТО-а или ЕУ.

Променом власти и инсистирањем Запада, Атина и Скопље су ублажили ставове, а генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг ће ускоро посетити Скопље, како би „убрзао процес“ и да би Македонија у пролеће 2018. године постала део Алијансе, пише лист.

Тим поводом је македонски премијер недавно разговарао и са грчким колегом Алексисом Ципрасом, а поред честитки речено је да би БЈРМ или неко друго име било прихватљиво за Атину, али не и „само“ Македонија.

„Русија је тешко примила улазак Црне Горе у НАТО јер је изгубила једну коцкицу у својој слагалици на Западном Балкану, а у оквиру које је Македонија требало да остане део руске интересне сфере. Чланство у НАТО-у је приоритет, а чланство у ЕУ је на дугом штапу и вероватно ће му претходити формирање економске заједнице на Западном Балкану коју подстичу Брисел и Берлин“, додаје се у тексту Јутарњег листа.

Јутарњи лист

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here