Не чекајмо Нову годину, сваки дан је нови почетак

Поделите:

Својим мотивационим предавањима у Културном центру Новог Сада др Никола Чанак – др Ник привлачи све већи број Новосађана. У оквиру циклуса „Ја, прво лице множине“,синоћ (петак) у Клубу „Трибина младих ,др Чанак је говорио на тему „Велико спремање – сећање на будућност“.

 

Аутор се овога пута фокусирао на промене навика, развијање и продубљивање самоспознаје и самосвести, а све то као увод у новогодишње одлуке и циљеве.

-Људски мозак феноменална је ствар зато што има енормне потенцијале – рекао је др Чанак. -С друге стране има и особину која нас чини истовремено и супериорним и хендикепираним – ослобађа простор за стварање навике и рутине и отуда имамо феномен да свега пет до осам одсто нашег мозга функционише.

Говорећи о потреби да у сваку нову годину уђемо као нови људи, др Чанак је казао да је сваки дан неки нови почетак. Једини начин да се живи пун живот, да се буде срећан и задовољан на крају дана није закључак шта смо све радили, него шта смо урадили.

Др Чанак је нагласио да сви имамо 24 часа дневно, сви располажемо истом количином времена. Поента је имати квалитетно време, радити нешто што волимо, а не оно што морамо. Поента није радити више, него радити – боље.

-Већина људи остане у домену својих снова зато што не уме да направи валидне циљеве који би могли да буду супстрат за неке одлуке, а те одлуке су повод за неке кораке у животу који је својеврстан маратон – сликовито је објаснио др Ник, наглашавајући да сваки пут када нешто добро урадимо или дођемо до циља који смо себи поставили, наше самопоуздање и мотивација бивају оснажени.

У томе нам помажу четири ствари: самосвест (само човек може да спозна себе), машта (радионица у којој пројектујемо визије себе и своје будућности), слободна воља и унутрашња савест. Онај ко је у равнотежи са својом савешћу, тај има услова да буде срећан.

Самосвест је у директној вези са подсвешћу, јер од тога како доживљавамо себе од ране младости, свесно или несвесно, од тога зависи све у нашем животу. Важна је мотивација – јер ако ми себе не волимо, себи се не радујемо и не видимо у себи упориште, зашто би неко други то видео у нама?

РАЗМИШЉАЊЕ О СЕБИ

СРЕЋУ као коначни циљ нам, међутим, знатно отежава чињеница да већина људи размишља о свему, осим о себи. Већина нас неупоредиво боље зна да посаветује другог него да поведе себе кроз сопствени живот, поготово у кризним ситуацијама и новим изазовима.

 

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here