Нећу да одрастем, па да будем слуга

Поделите:

А који је резултат “забране уживања” и недостатка времена за родитеље и њихове жеље? Деца не желе да преузму ову улогу када одрасту.
“Нећу да одрастем! Нећу ни да имам децу! Ја не желим да будем слуга!” , каже девојчица у 12. години живота. Запитала сам се, можда ћете и ви. Како изгледамо деци?
Низ веома опасних савета о родитељству, којима смо прилично нападно изложени последњих година, имају заједничку црту – родитељ је прилично занемарен са свим својим потребама и емоцијама. А који је резултат “забране уживања” и недостатка времена за родитеље и њихове жеље? Деца не желе да преузму ову улогу када одрасту.

Дакле, поред тога што је изузетно важан сегмент одраслог човека угрожен, чак је и штетан за децу.

Мама се спрема за биоскоп са другарицама. Ћерка од 4 године је пита где иде. “Код лекара”, одговори јој мама.

Ако се проналазите у овом примеру, промените поглед на своје уживање. Тиме што себи испуњавате жељу, нисте детету ништа одузели. Чак напротив. Срећна мама је добра мама. Увек може и лошије, па неки родитељи немају ни мало времена само за себе, ни не иду нигде без деце сем на посао. Ако нису дали отказ да би гајили децу. Не осуђујем, околности су различите, али то није пожељна ситуација.

Родитељски живот и расположење су најјача слика и информација коју деца и омладина имају о будућности. Са жаром и дивљењем или сажаљењем ће деца гледати у своје сутра, посредно. Атмосфера среће или досадне свакодневице у дом се неприметно увуче преко мамине и татине енергије. Ретко кога усрећује свакодневица пуна обавеза и рутине.

Како се бори за своје снове? Шта је самопоуздање? Самопоштовање? То се путем модела најбоље преноси на младе. Уз то иде и важна лекција и предуслов за срећу: сазнање да су сви једнако важни и да нико није најважнији. Ако је неко срећан – то нас не чини несрећним.

Ако сматрате да је текст нетачан, зажмурите и замислите своју маму у ситуацији у којој бисте желели да је видите. Сигурна сам да је одморна, срећна, нашминкана и ради нешто што воли, а не уморна и вештачки насмејана, пере судове и чисти по цео дан. Део дана свакако је намењен за то, али не цео и не сваки. Приуштите својој деци да осете вашу срећу. Умерено, али обавезно испитајте своје најдубље жеље, пронађите само свој кутак, хоби… неки облик среће, који вам треба колико и ваздух. И ништа лоше се неће десити, напротив.

Пише: Снежана Голић. педагог

Detinjarije.com

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here